Bohusläningen

Hur pratar jag med mitt barn om corona?

Stina Hindström svarar på frågor om föräldrask­ap

-

Hej!

Hur kan man prata med barn om corona och deras rädsla att smitta andra? Vi har märkt att vår femåring börjat gå undan till ett annat rum om hon behöver hosta, och liksom hostar i smyg. Det kan handla om helt vanliga hostningar som kommer när man får en smula i halsen, men också när hon är förkyld. Vi har frågat henne varför hon går iväg och hon säger att hon är rädd att inte få gå till förskolan och att hon inte vill att vi ska få hostan på oss och dö. Vi pratar inte mycket om corona hemma och vet inte varifrån hon fått detta. Mvh Undrande förälder

Hej Undrande förälder!

Det är många föräldrar som är rådvilla kring hur de ska prata med sina barn om coronaviru­set och dess effekter på individer, familjer och samhället i stort. Precis som du, vill de flesta föräldrar stötta sina barn att inte oroa sig och hjälpa dem inte tänka så mycket på covid -19 utan leva på som vanligt i bästa möjliga mån. Samt att lita på att vuxna hanterar situatione­n – vilket inte är helt enkelt när så mycket är oklart.

Det är bra att du lägger märke till att ditt barn går undan. Det är också toppen att hon kan sätta ord på vad som oroar henne. Det är ingången till hur och om vad ni ska prata med henne. För hon funderar uppenbarli­gen en hel del på coronaviru­set och dess konsekvens­er. Det är inte konstigt att hon funderar på viruset även om det inte är ett samtalsämn­e i er familj. Det finns nog inte många människor på planeten som missat pandemin. Så det är viktigt att börja tala om det lite mer hemma, på ett sätt som passar er femåring såklart. Det är inte ovanligt att barn oroar sig för att de ska råka smitta andra eller att de själva blir sjuka och missar sådant som det tycker om, som förskolan. En del barn oroar sig för den ekonomiska framtiden för familjen.

Det är sällan farligt att prata om saker. Samtidigt behöver man såklart, precis som du gör med din fråga, tänka till kring hur man säger saker, varför, och på vilket sätt. Till exempel så tolkar femåringar i hög grad det vi säger bokstavlig­t så det är viktigt att vara saklig och förklara lagom mycket.

Första steget är dock inte att prata själv utan att fråga barnet vad det tänker och känner. Ett femårigt barn har mycket fantasi och förstår en del om hur saker hänger ihop. Därför kan deras tankar och idéer fara iväg ganska så ordentligt. Lyssna tills du tycker att du har en bild av vad ditt barn tänker och känner kring coronaviru­set. Låt henne gärna rita vad hon funderar på om hon tycker om det. Det kan göra det lättare för henne att uttrycka sig och samtidigt göra henne mer avslappnad kring ämnet. Berätta därefter kortfattat fakta som är relevant för henne. Var noga med att själv vara lugn. Vuxnas oro smittar av sig på barn. Se till att förmedla hopp, tala till exempel om att man forskar på ett vaccin och att barn väldigt sällan blir sjuka. Kom ihåg att svåra känslor inte är farliga men att små människor behöver vuxnas hjälp att hantera dem.

Samtidigt som jag ger rådet att tala med ditt barn om viruset uppmuntrar jag dig framförall­t se till att göra skojiga saker med din lilla tjej och uppmuntra all slags lek. Flytta fokus från oro till trygga och trevliga rutiner i vardagen.

På Folkhälsom­yndigheten­s hemsidan finns bra råd kring att prata med barn i olika åldrar om coronaviru­set. Det finns även länkar till andra sidor.

Om du tycker om att lyssna på tips tycker jag att du ska lyssna på Bvc-podden, avsnitt 99: Corona, små barn och oro: ”Du väljer inte vad du känner, men vad du gör”.

Varmt lycka till!

Kom ihåg att svåra känslor inte är farliga men att små människor behöver vuxnas hjälp att hantera dem.

 ?? Arkivbild: Robert Kneschke ??
Arkivbild: Robert Kneschke
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden