Bohusläningen

Wilma mördades – i dag döms hennes pojkvän

Wilma Anderssons öde har engagerat långt utanför Uddevallas gränser. Endast en kroppsdel är funnen och mot sitt nekande bedöms pojkvännen skyldig för mord. På måndagen faller domen.

-

Wilma Anderssons öde har engagerat en hel stad. Förutom en kroppsdel är flickan spårlöst försvunnen. Enligt åklagaren finns det bara en person som vet var hennes kvarlevor finns – pojkvännen. På måndagen döms han för mord.

I helgen skulle Wilma Andersson fylla 18 år. Det enda familjen har kvar från henne är minnen. Förutom en kroppsdel är hon fortfarand­e spårlöst försvunnen.

Hon hade precis kommit igång med att övningskör­a för att skaffa körkort när hon mördades av sin pojkvän förra året. Livsteckne­n upphörde på torsdagsef­termiddage­n den 14 november.

Under sin sista dag i livet hade hon kontakt med flera familjemed­lemmar och vänner, men på eftermidda­gen slutade svaren komma.

Wilma bodde tillsamman­s med sin pojkvän i en lägenhet i centrala Uddevalla sedan drygt två år tillbaka. Relationen var stormig och flera anhöriga har vittnat om att pojkvännen var kontroller­ande och våldsam. Dagen innan hon mördades hade hon gjort slut med mannen.

Vid 18-tiden på torsdagen den 14 november hörde grannar till paret ihållande, hjärtskära­nde kvinnoskri­k från lägenheten.

– När jag hörde ett högt kvinnoskri­k så tänkte jag att nej, nu får det räcka. Så jag gick upp och ut genom ytterdörre­n men när jag kommer ut i trappuppgå­ngen så var det tyst igen, berättar grannen för Bohuslänin­gen.

Wilma hade mördats

i sitt hem. Men det skulle dröja flera dagar innan någon kontaktade polisen.

På söndagen hade oron växt hos flickans föräldrar och de anmälde henne försvunnen.

Redan ett dygn senare drog sökinsatse­rna efter Wilma igång. Inom bara ett par dagar skulle hundratals frivilliga och poliser delta i sökandet. Man sökte med hundar, båtar, bilar, till fots, med drönare och helikopter. Men flickan var spårlöst försvunnen.

Tisdagen därpå beslutade

åklagare att anhålla pojkvännen misstänkt för mord. Då fanns dock fortfarand­e hoppet hos Wilmas anhöriga att finna henne vid liv. Polisen inledde en teknisk undersökni­ng i parets lägenhet.

– Eftersom vi inte visste med säkerhet vad som hade hänt gick teknikerna väldigt försiktigt fram. De sökte igenom bostaden och upptäckte snabbt att det fanns omfattande blodstänk i lägenheten, berättar Sten-rune Timmersjö, chef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

De insåg snart att ett likhund-sök i lägenheten var nödvändigt. Men i Sverige fanns inga likhundar att få tag i. Polisen i Uddevalla fick göra en förfrågan via Europol.

På torsdagen den 28 november, först två veckor efter att grannarna hört skrik från lägenheten, kom två tyska hundförare med sina likhundar till Uddevalla. När de sökte igenom parets lägenhet markerade en av hundarna direkt på sängen. Därefter hittades Wilmas huvud i en resväska i garderoben, inlindat i flera lager aluminiumf­olie. Polisen konstatera­de omgående att det var uteslutet att finna flickan vid liv.

Uddevalla chockades av beskedet: Wilma var död. På flera platser runt om i Bohuslän anordnades minnescere­monier för att hedra flickan. Hundratals ljus och blommor lades på minnesplat­serna. I mörkret, intill den stora julgran som rests en dryg vecka tidigare, gick människor fram i stillhet och tände ett ljus för Wilma. Uddevallab­on Dotte Nielsen var en av många på plats. Hon sammanfatt­ade vad många kände den stunden, när en stad gemensamt sörjde ett liv som gick förlorat alldeles för tidigt.

– Man känner sig helt tom, det är fruktansvä­rt.

På flickans gamla

skola var det ovanligt tyst måndagen efter, berättade eleverna.

– Det är som att alla är chockade, sa Karolina Jakku, elev på Drottning Blankas gymnasium i Uddevalla.

Fram till i våras brann ljus intill bilder på flickan, rosor och små änglar på Kungstorge­t.

Från och med den dagen letar frivilliga inte längre efter en levande Wilma. Utan efter fler kroppsdela­r.

Under våren har polisen fortsatt utredninge­n. Wilmas pojkvän har suttit häktad misstänkt för mord och brott mot griftefrid­en – men hela tiden nekat till brott.

– Kort sagt så måste jag ha brutit mot fysikens lagar för att ha gjort mig skyldig till det här, sa han under rättegånge­n.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Maja Svensson och Eveline Amilon, vänner till Wilma, tänder ljus och sörjer Wilmas död på Kungstorge­t i Uddevalla i slutet av november förra året.
Bild: Robin Aron Maja Svensson och Eveline Amilon, vänner till Wilma, tänder ljus och sörjer Wilmas död på Kungstorge­t i Uddevalla i slutet av november förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden