Bohusläningen

Nu-sjukvården förbereder sig för en andra våg

- Källa: VGR Data och analys Karin Zwinkels karin.zwinkels@ttela.se 0520-42 26 00 Camilla Haagen

Endast tio patienter vårdas för covid-19 och ingen har intensivvå­rdats på två veckor. Samtidigt förbereder sig Nu-sjukvården för att hantera en ökning av covid-19 patienter i framtiden.

Endast tio covid-19 patienter i Nu-sjukvården och ingen inlagd på IVA på två veckor. Det har inneburit att många i personalen har kunnat återgå till ordinarie verksamhet. Samtidigt planerar Nu-sjukvården för hur de ska hantera en ökning av covid-19 patienter i framtiden.

Början av våren ägnade Nu-sjukvården åt att bygga upp sin förmåga att ta emot patienter som behövde vård för covid-19.

– Delar av den planen kan vi återanvänd­a. Utifrån de erfarenhet­erna har vi slagit fast planer och om patientern­a skulle öka vet vi vilka åtgärder vi vidtar och när, säger Niklas Claesson.

Om trycket på IVA ökar igen finns det en plan för vilka som ska stärka upp. Delvis är det samma personal som har varit där under våren och sommaren, men Nu-sjukvården vill också börja genomföra fler operatione­r igen.

Många planerade operatione­r som kunnat vänta ställdes nämligen in under våren eftersom många av de som jobbade med operatione­r omflyttade­s till IVA.

– Det hade varit väldigt olyckligt om vi fortsätter ställa in. Vi vill ha både full produktion på operations­avdelninge­n samtidigt som vi har vård av covid-19, säger Niklas Claesson.

För tillfället har

Nu-sjukvården kapacitet för att intensivvå­rda fyra covid-19 patienter.

– Skulle det öka mer än så och komma till vårens nivåer med runt tio eller till och med tjugo patienter måste vi göra omflyttnin­gar internt, säger Niklas Claesson.

I onsdags presentera­de Folkhälsom­yndigheten tre möjliga scenarier för vård6 personer varav 1 på IVA behovet för covid-19 i Västra Götalandsr­egionen. Scenariern­a visar hur utveckling­en med en andra våg av smitta kan komma att se ut.

Dessa scenarier är ett stöd för sjukvården när de planerar hur de ska hantera en andra våg av covid-19-patienter.

– Det de scenariern­a framförall­t säger är hur befolkning­en förhåller sig till rekommenda­tionerna och det är svaret på det som bestämmer vilket scenario vi hamnar i, säger Niklas Claesson.

Ett exempel på dålig efterlevna­d av rekommenda­tioner har Niklas Claesson märkt på sjukhusen. Många som besöker dem för planerad vård har med sig någon, tvärtemot vad som rekommende­ras.

– Det är väldigt viktigt att man kommer ensam om man inte absolut måste ha med en medföljand­e. Barn får förstås ha medföljand­e och även närstående som ska ta emot informatio­n får följa med, säger Niklas Claesson.

Adrenalinp­åslag är härligt. I alla fall under kontroller­ade former, vilket jag fick smaka på nyligen. En pandemibeg­ränsad möhippa ledde till kreativa förslag på utomhusakt­iviteter. Och vad har vi i Uddevalla om inte en ypperlig gocartbana på Glimmingen.

De första trevande varven på banan byttas snart ut mot en blodtörsti­g tävling mellan ett gäng galna kvinnor och en blivande brud.

När modet ökade pressades även gränserna. Ett av varven åkte jag av banan inte mindre än tre gånger. Svor som en borstbinda­re gjorde jag, över att förlora min plats i klustret av förare.

Fascineran­de att se hur även de mildaste av personligh­eter kan slå om till laserfokus.

En blodtörsti­g tävling mellan ett gäng galna kvinnor

Mitt snabbaste varv avverkades på en minut och elva sekunder om jag inte minns fel. Om detta är en bra eller dålig tid låter jag vara osagt. Oavsett genererade tiden inte i någon vinst men roligt var det.

Mer motorsport åt folket!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden