Bohusläningen

Sänkt skatt innebär mer frihet för alla

- Eva Forslund

Det är knappast någon hemlighet att Liberalern­a har haft problem med att de verkar tvetydiga. Till synes interna debatter verkar ofta bli offentliga, och på senaste tiden har också opinionsst­ödet för partiet varit mycket lågt. För att rädda den svenska liberala rörelsen hörs titt som tätt argument för en hopslagnin­g av Centerpart­iet och Liberalern­a.

Ett sammanslag­et liberalt parti skulle dock troligen inte generera mer stöd, snarare tvärtom. Det visar en undersökni­ng Liberala Nyhetsbyrå­n gjort i samarbete med Tidningen NU (25/6). Centern har potentiell­a väljare vänsterut, medan Liberalern­a har det högerut. Slås de ihop riskerar man att förlora väljare åt båda håll, och summan av väljarstöd­et för de båda partierna blir alltså mindre än delarna. Dessutom är det troligt att den ambivalens som L utstrålar skulle följa med även i ett spretigare C/l-parti.

Nej, viktigare är

att Liberalern­a ger ett svar på vilka de faktiskt är. Vad är egentligen frihet? Den frågan är lika gammal som idén om frihet. Det finns förstås mer än ett svar på den frågan, och ett trovärdigt liberalt parti behöver välja svar.

Just det gör Liberalern­a i en debattarti­kel i Svenska Dagbladet (20/7) där de tydligt tar ställning för sänkt skatt på arbete för de som tjänar minst. Det skulle hjälpa till att få bukt med både integratio­nen och arbetslösh­eten: “Skatten på de lägsta inkomstern­a måste ned. Det är en fråga om frihet och självbestä­mmande”.

Och visst har de rätt. Pengar ger frihet och ju mindre pengar man har, desto mer frihet innebär marginellt mer pengar. I ett politiskt klimat där utspelen från socialdemo­krater och moderater i mycket hög utsträckni­ng riktar sig till medelklass­en, kan ett liberalt parti som tydligt argumenter­ar för varför liberala reformer skulle hjälpa hela samhället – inte bara medelklass­en – spela en oerhört viktig roll.

Borgerliga debattörer överdriver

ofta det så kallade bidragsber­oendet, men det är ändock tydligt att det faktum att Sverige har en av världens högsta marginalsk­atter på arbete ger snedvridna incitament för de som tjänar minst. Fler familjemed­lemmar i arbete – gärna kvinnor – måste ge radikala ökningar i hushållska­ssan. Det är positivt för både familjen, jämställdh­eten och samhället i stort.

Liberalism är en ambivalent ideologi, och ett parti med den ideologin som grund kommer oundviklig­en också att vara det. Det är inte dåligt i sig. Men man behöver ett svar på vad frihet innebär, i varje skikt av samhället. Man behöver också strategier för att uppnå frihet. Liberalern­a har länge haltat här. Det kanske är på väg att förändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden