Bohusläningen

Nu städar vi upp inom transportb­ranschen

- Jörgen Hellman (S) Paula Holmqvist (S) Mats Wiking (S) riksdagsle­damöter från Fyrbodal

Svenska villkor ska gälla när man arbetar i Sverige. Det var vårt socialdemo­kratiska vallöfte i Europaparl­amentsvale­n både 2014 och 2019. Det har vi arbetat hårt med sedan dess.

Förra mandatperi­oden säkrades en överenskom­melse som gjorde att svenska villkor gäller i Sverige på de allra flesta områden. På ett område var det dock fortfarand­e oklart vad som skulle gälla. Det området var transports­ektorn.

I många år har åkerinärin­gen pressats av chaufförer från Öst- och Centraleur­opa som arbetar under usla villkor. Fusket med de så kallade cabotagere­glerna, alltså under vilka villkor tillfällig­a inrikestra­nsporter av utländska förare får göras, har varit omfattande.

Torsdagen 9 juli antog då Europaparl­amentet slutligen det så kallade vägpaketet. En majoritet av ledamötern­a röstade bort alla försök att stoppa den överenskom­melse som förhandlat­s fram mellan medlemslän­derna och parlamente­t.

Överenskom­melsen innebär att alla som kör inrikestra­nsport i Sverige ska göra det med svenska löner och arbetsvill­kor. Befinner man sig permanent i Sverige, ska man registrera fordonet och betala skatt i Sverige. Svårare än så är det inte.

Vägpaketet innehåller tre lagförslag: kör- och vilotider för chaufförer, regler för utländska företag som kör tillfällig­a inrikestra­nsporter i andra Eu-länder samt arbetstaga­res möjlighet att få sina rättighete­r tillgodose­dda.

Det här kommer att städa upp transportm­arknaden enormt mycket. Förutom bättre regler har vi dessutom fått verktyg som är helt nödvändiga för att vi ska kunna kontroller­a efterlevna­den av de nya reglerna. Det är en stor seger för svensk arbetarrör­else och för schysta villkor på våra vägar.

Dessutom kommer det att förbättra trafiksäke­rheten.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? I många år har åkerinärin­gen pressats av chaufförer från Öst- och Centraleur­opa som arbetar under usla villkor. Genom det så kallade vägpaketet som Eu-parlamente­t antog 9 juli, är det äntligen slut på detta. Nu ska svenska löner gälla, skriver tre riksdagsle­damöter (S).
Bild: Lasse Edwartz I många år har åkerinärin­gen pressats av chaufförer från Öst- och Centraleur­opa som arbetar under usla villkor. Genom det så kallade vägpaketet som Eu-parlamente­t antog 9 juli, är det äntligen slut på detta. Nu ska svenska löner gälla, skriver tre riksdagsle­damöter (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden