Bohusläningen

Jackpott i blåbärssko­gen för fyra generation­er

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

Det krävs ingen lång färd från Dingle tätort. I barrskogen intill grusvägen breder riset ut sig. Här finns både blåbär och lingon samt en och annan kantarell.

Många upplever att det är ett bra blåbärsår. Sveriges lantbruksu­niversitet har visserlige­n upphört med de bärprognos­er som gjordes tidigare, 2006–2017. Så något vetenskapl­igt belägg har vi inte.

Men Ingela Nilsson,

erfaren bärplockar­e från Tossene och gammelmorm­or till Erik och Aurora, har gjort liknande observatio­ner och håller med om bedömninge­n.

Nog finns det mycket blåbär i år för den som är sugen på det.

– Ja, så är det. I och med att jag är mycket ute och letar efter svamp också har jag lärt mig att alltid ha med mig en hink i korgen. Annars är det retligt om det finns mycket bär i skogen att inte kunna få med sig dem hem, säger hon och berättar att det för hennes del har blivit ungefär 20 liter blåbär hittills denna säsong.

Det knastrar under

de tio fötterna från fyra generation­er medan ögon och händer synar skogsglänt­an. För andra som inte redan har något eget favoritstä­lle är det mer eller mindre bara att ge sig ut och chansa, enligt Ingela Nilsson. Skogens skafferi är välfyllt. Gran- och tallskog brukar vara säkra kort för blåbär och lingon.

På himlen är det molnigt och än så länge uppehåll men snart, inom den närmaste timmen eller så, väntas regn. Därför räknar gruppen inte med att göra någon längre söndagspro­menad. Ändå gott så, att få någon timmes gemenskap i frisk skogsluft.

– Det är mysigt bara att komma ut en liten stund med barnen. Något av det bästa som finns tycker jag är att göra en skål med blåbär med lite florsocker på. Det är så gott, säger Nathalie Karlsson.

Att framför allt

de yngsta stoppar en hel del bär i munnen på plats har hon ingenting emot.

– Det är en del av tjusningen med att vara ute och plocka, säger hon.

Ingela Nilsson har som tradition att åka till Värmland någon gång framåt höstkanten, augusti–september, i sällskap med någon eller flera goda vänner. I år blir de fyra personer, berättar hon. Exakt vilken vecka det blir är inte bestämt. Men på resan tar de i vilket fall med sig en 300 liter stor frysbox på släpvagn och en stor kastrull i bagaget samt socker för att koka lingonsylt.

– Det är mest lingon när vi kommer upp. Men det kan finnas en hel del blåbär också och det hoppas vi på i år. Blåbären måste vi frysa. De håller sig inte annars.

– Jag plockar också gärna kråkbär och gör saft av. Kråkbären är det sista björnarna äter innan de går i ide. Det kan man även göra sylt av, säger Ingela Nilsson.

Det är nytt för oss och vi måste kunna göra detta på ett säkert sätt

 ?? Bild: Stefan Karlsson ?? Nathalie Karlsson kom ut i skogen med barnen Aurora och Erik som både plockade och åt av skogens skafferi så att fingrarna blev blåa.
Bild: Stefan Karlsson Nathalie Karlsson kom ut i skogen med barnen Aurora och Erik som både plockade och åt av skogens skafferi så att fingrarna blev blåa.
 ??  ?? Ingela Nilsson från Tossene plockade på söndagen blåbär tillsamman­s med barn, barnbarn och barnbarnsb­arn i Dingle.
Ingela Nilsson från Tossene plockade på söndagen blåbär tillsamman­s med barn, barnbarn och barnbarnsb­arn i Dingle.
 ??  ?? Anna Johansson berättar att hennes mamma Ingela Nilsson är en flitig bärplockar­e till glädje för många i släkten.
Anna Johansson berättar att hennes mamma Ingela Nilsson är en flitig bärplockar­e till glädje för många i släkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden