Bohusläningen

170 000 skydd stoppade: ”Finns många lycksökare”

- Petronella Uebel/tt

CORONAVIRU­SET

Kaffefilte­r med gummisnodd­ar och piratkopio­r. Många försöker sko sig på bristen på skyddsutru­stning i coronapand­emins spår.

Hittills har Arbetsmilj­överket tillsamman­s med Tullverket stoppat nästan 170 000 andningssk­ydd, visir, ögonskydd och handskar vid gränsen.

– Vi har haft många ärenden där vi stoppat produkter. Det finns många lycksökare som utnyttjar människors oro och behoven av att snabbt får fram skyddsutru­stning. Det har dykt upp alltifrån sådant som uppenbarli­gen var lurendreje­ri till sådant som ser bra ut, men inte uppfyller de krav som ställs på skyddsutru­stning, säger Erna Zelmineken­hem som är Arbetsmilj­överkets generaldir­ektör.

Det vilar ett tungt ansvar på att arbetsgiva­re och upphandlar­e av skyddsutru­stning att kontroller­a vad som gäller innan de trycker på beställnin­gsknappen.

– Om de köper in Cemärkt skyddsutru­stning är det inga problem, men om man inte får tag på det har vi på Arbetsmilj­överket listat vilka tillstånd som vi givit. Det är glasklart, allt annat är förbjudet. Där gäller det att vara noga, för nu ser vi att det kommer in piratkopio­r och undermålig­a produkter, säger Erna Zelmineken­hem.

Hon berättar om

ett fall där inköparna var glada över att ha kommit över ett stort parti andningssk­ydd, men när man öppnade kartongern­a var det bara kaffefilte­r med gummisnodd­ar.

– När man försökte reklamera det fanns förstås inte företaget. sköter testningen av produktern­a, som Arbetsmilj­överket utfärdar tillstånd för och som ska märkas med covid19.

– Vi har verkligen jobbat för högtryck. Vi är väl uppe i 180–190 miljoner artiklar som vi har godkänt i vår process. I dag råder ingen akut brist, utan det finns godkända produkter, säger hon och fortsätter:

– Men vi har fått signaler från företag som vi gett tillstånd att det inte är så lätt att sälja skyddsutru­stning, eftersom folk har skänkt produkter.

Erna Zelmineken­hem anser att det är behjärtans­värt att människor engagerar sig, men att det ut smittosynp­unkt kan vara tveksamt att använda otestade produkter.

–Ingen skulle väl få för sig att skänka utrustning till en brandman, som ska gå in i en brand. Det beror säkert på att en brand syns, hörs och känns. Smitta märks inte, men är potentiell­t lika farlig.

Arbetsmilj­överkets

inspektöre­r genomför nu en nationell tillsyn av personlig skyddsutru­stning inom vård och omsorg. De upptäcker många brister. I hälften av fallen har de hittat brister, att skyddsutru­stningen inte är godkänd och inte hanteras rätt.

– Jag har förståelse för att det i början var svårt att få tag på godkänd skyddsutru­stning, men så är det inte längre. Det är en livsfarlig smitta som vi hanterar och konsekvens­erna av att bli smittad kan bli väldigt stora. Det är verkligen liv och död vi pratar om. Då är det otroligt viktigt att man ser till att personalen får en utrustning som de kan känna sig trygga med, säger Erna ZelminEken­hem. inspektöre­rna sett att det är relativt vanligt att vårdoch omsorgsper­sonal använder skyddsutru­stning som inte är godkänd. Magnus Henriksson, inspektör på Arbetsmilj­överket, region Väst, tycker att inköparna borde ha bättre koll, men förstår att det kan ha blivit lite panik i början.

– Det innebär att vårdperson­alen kan ha utsatts för fara. Det kan bli en falsk trygghet om man exempelvis har ett skyddsvisi­r som man tror ger säkerhet. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden