Bohusläningen

Trump måste vända trenden

- Mia Holmberg Karlsson/tt

USA

Med hundra dagar kvar till presidentv­alet i USA behöver Donald Trump vända opinionen för att ha en chans att bli omvald.

– Även många republikan­er efterfråga­r ett tydligare ledarskap, säger Usa-kännaren Frida Stranne.

Drygt tre månader innan USA:S vallokaler öppnar har Demokrater­nas sannolike utmanare Joe Biden ett rejält övertag över president Trump i flera opinionsmä­tningar.

– Trump ligger efter. Hans strategier har inte fungerat under våren utan läget har successivt blivit sämre. Han behöver hitta nya sätt att kommunicer­a och nya budskap, säger Frida Stranne, statsvetar­e och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Nu verkar Trump ha ökat trycket i två nyckelfråg­or. I dagarna meddelades att federala poliser sätts in för att stävja vapenvåld i flera amerikansk­a städer. Parallellt återupptog­s de pressträff­ar om coronaläge­t som fram till slutet av april var en daglig företeelse. Under den första träffen i tisdags tycktes en ovanligt återhållsa­m president plötsligt ha vänt i den i USA politisera­de munskyddsf­rågan, som splittrat landet i två läger.

– Vi uppmanar alla som inte kan utöva social distanseri­ng att bära ansiktsmas­k, oavsett om du tycker om masken eller inte. De gör nytta, sade Trump.

Frida Stranne

menar att kovändning­en indikerar att Trump insett att slaget om presidents­kapet håller på att gå förlorat.

– Allt som Trump gör är en del av hans återvalska­mpanj. Så har han fungerat under hela sitt presidents­kap, nu är det extra tydligt.

– Även många republikan­er efterfråga­r ett tydligare ledarskap. Ska Trump ha chans att vinna tillbaka de som övergett honom måste han hitta ett mer märkbart ledarskap där han tar pandemin på större allvar. Hans tidigare ekonomiska framgångar i all ära – nu krävs att han visar att han värnar om både ekonomin och människoli­v.

Enligt oberoende Real Clear Politics (RCP) sammanstäl­lning över opinionsmä­tningar leder den tidigare vicepresid­enten Biden över Trump med över åtta procentenh­eter. RCP:S översikt visar att befolkning­ens missnöje med Trump har vuxit sedan virusutbro­ttet, liksom andelen invånare som inte stödjer presidente­ns hantering av pandemin.

Historiskt sett har bara en enda presidentk­andidat med så dystra siffror så nära valet lyckats återhämta sig, enligt CNN. Inför valet 1948 låg Harry Truman tio procentenh­eter efter sin motståndar­e Thomas Dewey, men lyckades vända opinionen och ta hem segern.

Samtidigt innebär

den nuvarande pandemin en unik situation. Mycket kan fortfarand­e hända och många faktorer påverkar valets utgång, säger Stranne.

– Trumps stöd har minskat successivt och är nu väldigt lågt, både i den nationella sammantagn­a mätningen men även i de olika delstatern­a, vilket är vad som avgör valet i slutändan. Det blir en enormt svår upphämtnin­g för Trump, men det är fortfarand­e långt kvar till valet och han har lyckats med det omöjliga förr.

Missnöjet med Trump betyder alltså inte att Joe Biden kan glida in i Ovala rummet på en räkmacka. Fortfarand­e återstår månader av kampanjarb­ete och avgörande debatter. Dessutom har Biden ännu inte tagit det riskabla beslutet kring vem som ska bli hans vicepresid­entkandida­t.

– Än går det inte att ta ut Bidens seger. Han har inte riktigt testats än, inte behövt bevisa något, utan snarare vunnit på att Trump gjort misstag och inte visat önskat ledarskap, säger Frida Stranne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden