Bohusläningen

Pandemin pressar världens mest utsatta barn allra hårdast

- Källa: War child Martin Mederyd Hårdh/tt

De mest utsatta barnen i världen står inför nya prövningar när pandemin når konfliktzo­ner och flyktinglä­ger. – Barnen har hundratals frågor, säger Unni Krishnan vid biståndsor­ganisation­en War child, som har fått ställa om sin verksamhet under pandemin.

Hur länge kommer detta pågå? Kommer jag ha tillräckli­gt att äta? Kommer jag kunna gå i skolan igen eller tvingas arbeta? De är några av de många frågor som barn ställer sig, berättar Unni Krishnan.

De senaste månaderna har biståndsor­ganisation­er försökt nå ut med informatio­n för att stärka smittskydd­et bland människor som har sökt skydd världen över.

En uppgift är

att förklara för barn som genomlevt dödliga konflikter, flytt sina hem och kanske förlorat sina nära att ett virus kan vara på väg att ställa deras liv på ända på nytt.

– Det är svårt att hitta en balans mellan att berätta sanningen och att inte måla upp en alltför dyster bild, säger Unni Krishnan, som leder War childs humanitära arbete från huvudkonto­ret i Nederlände­rna.

– Barnen är väldigt bekymrade och deras lidande förvärras på många sätt. De har inte tillräckli­gt att äta, får inte gå ut och leka, får inget sammanhang att uttrycka sig i och tappar kontakten med sina vänner. Allt förstärker oron och vi vet från våra erfarenhet­er att sådana här händelser kan lämna bestående avtryck.

I början av

mars reste Krishnan och hans kollegor till det krigshärja­de Sydsudan, där flera miljoner människor har drivits på flykt de senaste åren, både inom landet och till grannlände­rna. War child är verksamma i flyktinglä­ger där, men också bland grupper som har drivits från sina hem till avlägset belägna områden.

– Vi insåg snabbt att vi inte kan fortsätta vårt vanliga arbete om människor inte har ordentliga facilitete­r för att tvätta händerna. Om de inte har det, kommer de att utsättas för viruset och kommer kanske inte att överleva. Hela det sammanhang vi arbetar i har komplicera­ts, då resurser dränerats helt och hållet från samhällen och människor. Då hade vi också begränsade resurser från början, säger Unni Krishnan.

Tillsamman­s med andra

organisati­oner påbörjades insatser för att möta de mest omedelbara behoven, till exempel genom att dela ut hygienarti­klar.

– Man säger att detta är en stor storm som vi alla går igenom tillsamman­s. Men vissa människor sitter i bräckligar­e båtar. Det handlar inte om stormens styrka, utan allt handlar om vilken båt man sitter i. Vi talar om krigs- och konfliktzo­ner och flyktingsa­mmanhang. Flyktinglä­gren har de svagaste vårdsystem­en i världen och begränsad tillgång till rent vatten, påpekar Krishnan.

Barnen som bor

i flyktinglä­ger är några av de hundratals miljoner barn vars skolgång har påverkats av pandemin.

– För barn som har förlorat allt är skolan den enda biljetten till framtiden, säger Unni Krishnan.

War child har ställt om för att i möjligaste mån bedriva utbildning på distans. På så vis försöker man också upprätthål­la sina psykosocia­la stödinsats­er.

– Vi bekämpar det här viruset på två fronter. Dels det osynliga, dödliga viruset och dess direkta konsekvens­er. Dels det osynliga och ofta förbisedda behovet av psykosocia­lt stöd.

Informatio­n om viruset och uppmaninga­r om att tvätta händerna och hålla avstånd sprids på olika sätt för att nå så många som möjligt. Stora högtalarsy­stem har satts upp i flyktinglä­ger, hjälparbet­are går eller åker runt med megafoner och det har gått ut särskilda sändningar via radio.

I Sydsudan har

War child samarbetat med en lokal artist som har gjort en låt som ska påminna om att tvätta händerna.

– Rätt informatio­n räddar liv, säger Unni Krishnan.

Vid sidan av detta försöker hjälporgan­isationern­a bidra till att människorn­as grundlägga­nde skydd upprätthål­ls.

– När jobb går förlorade och det finns färre inkomstkäl­lor är det oftast barnen som först tvingas till arbete. Då går de miste om utbildning och, ännu viktigare, sin barndom.

 ?? Bild: Sam Mednick/tt ?? När människor uppmanas att hålla avstånd till varandra och tänka extra mycket på hygienen hamnar redan utsatta barn i flyktinglä­ger i ännu svårare situatione­r. Här går fem pojkar på en kulle vid en Fn-anläggning i Bentiu, i norra Sydsudan.
Bild: Sam Mednick/tt När människor uppmanas att hålla avstånd till varandra och tänka extra mycket på hygienen hamnar redan utsatta barn i flyktinglä­ger i ännu svårare situatione­r. Här går fem pojkar på en kulle vid en Fn-anläggning i Bentiu, i norra Sydsudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden