Bohusläningen

Claes kopplar av i huset på Tjörn

- Johan Ekfeldt TT

Claes Erikssons humor har ofta en satirisk och lite elak kärna, även om den kan uppfattas som snäll. Skulle budskapet inte gå fram är det inte hela världen, huvudsaken för honom är ändå att få folk att skratta.

Claes Eriksson kopplar av på Tjörn efter en vår av inställda föreställn­ingar. Här i Bohuslän har han tillbringa­t somrarna sedan han var barn. I dessa dagar gläds han åt att det går att se på fotboll på tv igen.

– Det har varit fotbollsfr­itt så länge och jag tyckte att jag klarade det bra men nu när det har startat igen är jag fast. Jag ser allt.

För egen del

har han aldrig varit någon vidare fotbollssp­elare. Hans pappa, entusiasti­sk fotbollstr­änare, förklarade att sonen var för långsam. Det var hårt men sant och gav i alla fall Claes uppslag till en kul sångtext många år senare: ”Långsam jag är” från tv-serien ”Tornado” 1993.

Claes Eriksson är idésprutan bakom Galenskapa­rna och After Shaves revyer, filmer och tv-serier med ”Macken” som det mest folkkära exemplet. Han har också gjort flera soloförest­ällningar, senast ”Vardagsmat” på Lorensberg­steatern.

– Förr bubblade det upp idéer, jag hade alltid något i skallen när jag skulle somna. Numera är det längre mellan de inspirerad­e ögonblicke­n. Det är väl åldern.

Behovet att

uttrycka sig med humor har funnits hela livet. Han kunde känna att det fattades något inom underhålln­ingen, att det fanns ett hål han ville fylla.

– En annan drivkraft är ju att få beröm. Av beröm växer människan. Men av motsatsen vissnar man.

Att hantera dålig kritik har alltid varit svårt, särskilt när den blir raljant, som han tyckte var fallet i recensione­rna av filmen ”Hajen som visste för mycket” (1989). Däremot uppskattar han konstrukti­v kritik från kolleger och människor han har förtroende för.

Claes Eriksson försöker

i sin tur vara generös med uppmuntran.

– Jag hoppas att jag inte förhäver mig nu, men jag har sett hur mina kamrater har vuxit om jag skrivit en roll som passar just den personen.

Så var det till exempel med lillbrorsa­n Anders som agerade bilmekanik­er i en tidig revy. Claes såg att det var hans livs rollfigur och skapade Roy i ”Macken” för honom.

Den tv-serien ligger

förstås på Claes egen topplista över allt han har gjort, men där finns också revyerna ”Cyklar” och ”Stinsen brinner” och filmen ”Leif”, samtliga från de år på 1980-talet då hans kreativite­t låg på topp.

– Då var jag som bäst. Sedan blir man förstockad och offer för sina egna manér. Och så småningom börjar man fatta hur svårt det egentligen är, det man håller på med.

Då var jag som bäst. Sedan blir man förstockad och offer för sina egna manér.

Hur skulle du beskriva din humor?

– Den upplevs nog som snäll, men när man skrapar på ytan kan den vara ganska elak. Jag har starka åsikter men slår in dem i lustfylld förpacknin­g. Ibland kanske satiren inte går fram, men det viktigaste för mig är att roa och locka till skratt. Hellre att man skrattar än fattar budskapet, men helst båda.

Hans fru Anne

brukar agera bollplank när Claes har nytt material. Då läser han sitt manus för henne och sätter stort värde på hennes synpunkter.

– Och hon tycker faktiskt ofta att det är ganska roligt.

Claes Eriksson skriver fortfarand­e för hand precis som han alltid har gjort. När han får en idé måste det gå undan, ned med allt på papper bara. Det blir någon form av stenografi och så ritar han pilar och fyller i efteråt så att resultatet påminner om en tavla. Det här är inget han får lust att göra på en dator.

Han vill inte

kalla sig teknikfien­tlig men han har ingen mobil. Eller mejl. De digitala kontaktväg­arna blir ett slarvigare sätt att kommunicer­a, tycker han. Och vill någon nå honom är han oftast inom räckhåll för den fasta telefonen hemmavid. Eller, i ärligheten­s namn, för hustruns mobil.

– Vi gjorde en sketch i ”Grisen i säcken” som drev med mobiltelef­onerna när de var nya. Anders figur Spanarn säger att han aldrig gått på stan och känt att nu skulle det vara gött att få ringa nån. Det var 1991. Jag har inte heller gått på stan och fått lust att ringa nån, inte en enda gång.

Hur rolig är du privat?

– Haha, inte särskilt rolig. Jag kan väl ha mina stunder men jag skulle vara outhärdlig om jag gick runt och var rolig jämt.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Claes Eriksson har en lång karriär i humorbrans­chen bakom sig. Han känner sig fortfarand­e idérik, men på en lägre nivå. ”Numera är det längre mellan de inspirerad­e ögonblicke­n. Det är väl åldern”, säger han.
Bild: Björn Larsson Rosvall Claes Eriksson har en lång karriär i humorbrans­chen bakom sig. Han känner sig fortfarand­e idérik, men på en lägre nivå. ”Numera är det längre mellan de inspirerad­e ögonblicke­n. Det är väl åldern”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden