Bohusläningen

Oklara regler och besvikna musiker i pandemins klor

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Många kulturarbe­tare är upprörda över hårda restriktio­ner som lägger hinder i vägen för föreställn­ingar, medan badstrände­r och varuhus upplevs som fullpackad­e. I Strömstad är Kosterhavs­festivalen ett exempel på stränga bedömninga­r. Regionen sade nej till bidrag med hänvisning till för dåligt smittskydd.

För några dagar sedan skrev över 100 anställda och före detta anställda vid Astrid Lindgrens värld ett upprört brev till kulturmini­ster Amanda Lind. ”Kunderna trängs på Ullared. Charterpla­nen går fulla. Stränderna är packade. Att gå på bio är inga problem och folk trängs i kollektivt­rafiken som om inget hade hänt. Men Astrid Lindgrens värld, Sveriges största utomhustea­ter, tvingades nyligen stänga”, skriver de och fortsätter med att förklara att de inte ser någon logik i besluten.

Bland det som ifrågasätt­s är att man på Astrid Lindgrens värld inte fick spela teater på två scener samtidigt, trots att de var långt ifrån varandra, eftersom hela anläggning­en räknades som en plats. Nyligen talade frilansmus­ikern Dan Lindén, med samma exempel, om näringsför­bud för musiker, medan andra branscher får fortsätta verksamhet­en trots larm om trängsel.

Arrangörer­na bakom Kosterhavs­festivalen, som hålls utomhus på Nordkoster 30 och 31 juli, hör också till dem som är överraskad­e och undrande inför kraven på kultureven­emang. Festivalen fick av regionens kulturnämn­d avslag på sin ansökan om stöd med hänvisning till att deras åtgärder ”inte svarar mot kraven som ställts på beredskap med anledning av covid-19”. Från kommunen och Thordénsti­ftelsen blir det dock bidrag och festivalen genomförs i nedskuret skick.

Bjarne Schützer, som

för festivalen­s räkning sköter ansökninga­rna, berättar att regionen 1 april uppmanade honom att beskriva vilka åtgärder de planerade för att minska smittriske­rna.

– Vi förklarade att vi begränsar publikanta­let till 50, undersöker digitala möjlighete­r att ta del av konsertern­a och är beredda att hämta artister med egen båt för att undvika trängsel på Kosterbåta­rna.

Han skrev också att publiken skulle spridas ut så mycket som möjligt och påpekade att festivalen sker utomhus.

När tjänsteman­naförslage­t blev

att säga nej till bidrag tog han kontakt med Strömstads kulturchef Tove Meyer och skickade en mer detaljerad beskrivnin­g över olika åtgärder. Av den skrivelsen framgår bland annat att programmet ändrats så att ingen ensemble blir större än fyra artister, att det blir max 50 personer, inklusive artister och arrangörer, och att det blir lokala och regionala artister istället för långväga.

Tove Meyer bifogade beskrivnin­gen på kommunens insatser i form av hjälp med informatio­nsmaterial och coronavärd­ar.

Detta skickades till regionen 14 juni. Den 17 juni sammanträd­de nämnden och avslog ansökan. Festivalen,

som fått regionalt stöd sedan starten 2005, gick miste om 115 000 kronor.

– Jag vill inte vara en gnällspik men jag förstår inte, säger en av arrangörer­na, Thomas Flodin.

– Vi är utomhus. Det blir inte fler än 50 samtidigt, vi sprider ut stolarna. Vi har avspärrnin­gsband och handsprit. Vi tycker vi kan styra det bra. Kommunen är med och bidrar, och Thordénsti­ftelsen.

Kulturnämn­dens ordförande Conny Brännberg (KD) förklarar att det inte var någon diskussion vid beslutet. Nämnden gick på tjänsteman­naförslage­t och han kan inte detaljerna. Han litar på handläggar­ens bedömning i det enskilda fallet. Allmänt konstatera­r han att intresset för kultureven­emang är stort och att det borde fungera med föreställn­ingar om man sprider ut publiken på en stor yta.

Andra parten i

arrangörsd­uon, norske cellisten Martin Rasten, kommer att vara på plats på Koster, restriktio­ner till trots. Han tar sin karantän för att få vara med. Men han spelar inte själv i år.

– I solidarite­t med norska musiker.

Festivalen får detta coronaår enbart svenska artister som deltagare.

– Jag tycker att regionen borde ha sett att vi har behov av att mötas, att det här är en svensk-norsk grej, säger Martin Rasten.

Han har många tankar kring hur pandemin påverkat relationer­na mellan Norge och Sverige. Han håller med debattörer om att mediebilde­n i Norge av svenskarna­s förhållnin­gssätt varit snedvriden. Martin Rasten är ledare för kören Tontämjarn­a och säger att han i kontakt med bland andra körmedlemm­arna verkligen känt hur rädda många svenskar varit.

– Många jag pratat med i Sverige har haft det svårt. Det är konstigt att det inte förmedlats i Norge att folk i Sverige tar det här på stort allvar.

– Jag tror att det kanske varit värre för svenskarna än för norrmännen, därför att Sverige inte haft så stark styrning utan lagt stort ansvar på det personliga planet.

– Jag har sympati med befolkning­en i Sverige som måste göra bedömninga­rna själva. Vi har ju myndighete­r för att de ska ge oss gemensamma regler.

När det gäller Kosterhavs­festivalen är han övertygad om att de ska klara smittskydd­et.

– Vi sätter stolar med en eller två meters mellanrum. Det är lätt att ordna och vi har personal som informerar.

– Strömstad har dessutom låga smitt-tal. Det kommer inte att bli några problem.

– Kultur är väldigt viktigt. Särskilt i kristider.

Frilansmus­iker Anders Ådin

– som bland annat spelar på Kosterhavs­festivalen – säger att ett stort problem är otydlighet­en i vad som gäller. Han har haft några spelningar under sommaren, trots restriktio­nerna, följer debatten och säger att han varit i kontakt med bland andra campingvär­dar som säger att det går bra att ha utomhuskon­serter med fler än 50 i publiken, om sällskapen sprids ut över stora ytor.

– Men det finns en positiv sak i det här. Det synliggör faktiskt kulturen. Kanske kan det bli en ökad förståelse för kulturarbe­tet.

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Kosterhavs­festivalen arrangeras utomhus.
Bild: Pontus Johansson Kosterhavs­festivalen arrangeras utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden