Bohusläningen

När covid-19krisen drabbade samhället fanns naturen där och erbjöd en trygg arena för både motion och lek.

- Lina Nordquist (L) sjukvårdsp­olitisk talesperso­n Bengt Eliasson (L) funktionsr­ättspolitis­k talesperso­n Jan Myhrman (L) ordförande Funktionel­la Liberaler Margareta Fredriksso­n sjukvårdsp­olitiker i VGR Hans-robert Hansson (L) sjukvårdsp­olitiker i VGR och

Friheten utarmas, stödet är klent och bördan tung. Människor med funktionsn­edsättning ska inte ha sämre hälsa än andra, men så är det i dag. Vi kräver otaliga återställn­ingar och förbättrin­gar.

Myndighete­n för delaktighe­t visar att nästan varannan person med nedsatt funktion skattar sin hälsa som dålig, många får mindre vård och äldre läkemedel. Diabetes, dåliga tänder, värk, astma, psykisk ohälsa och högt blodtryck är vanligt.

Sjukvården behöver mer kunskap. Vi vill införa riktade hälsounder­sökningar. Försäkring­skassa, sjukvård, Arbetsförm­edling och kommuner måste få ansvar att samarbeta. Alla som behöver ska få en kontaktper­son.

Forskning visar att

ohälsan främst beror på låg utbildning, arbetslösh­et, ekonomisk utsatthet, kränkninga­r och ensamhet. Fler behöver trivas och lyckas i skolan och hitta ett jobb med lön och arbetskamr­ater. Det måste bli ett slut på isoleringe­n.

Skolan måste få mer kunskap om funktionsn­edsättning­ar. Det behövs rätt till hjälpmedel vid nationella prov och klok anpassning när elever slutar gå till skolan – alternativ­et är permanent utanförska­p. Skolor ska vara tillgängli­ga och välkomna alla elever, lärare och föräldrar med funktionsn­edsättning.

Det måste bli lättare att ha arbetsinko­mst och aktivitets­ersättning samtidigt.

Vi vill införa mer daglig verksamhet, ledsagning och personlig assistans och kontaktper­soner för fler.

Närstående drabbas nästan dubbelt så ofta som andra av ohälsa. Syskon blir osynliga. Föräldrar tar stort ansvar långt efter att barnen blivit vuxna och myndighets­kontakter, regelverk och blanketter kan vara närapå oändliga. Vi vill att staten avlastar och stärker med hjälp av ideella föreningar, men med klart statligt ansvar.

På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjlighete­r. Alla har rätt till god hälsa och bra möjlighete­r. Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag.

 ??  ?? På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjlighete­r för människor med funktionsn­edsättning, skriver fem företrädar­e för Liberalern­a.
På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjlighete­r för människor med funktionsn­edsättning, skriver fem företrädar­e för Liberalern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden