Bohusläningen

Stora utmaningar kräver ett mer ekologiskt och hållbart jordbruk

- Anita Falkenek vd på Krav

Den akuta klimatkris­en, en minskad biologisk mångfald och spridning av miljögifte­r i naturen är stora utmaningar som vi måste ta oss an tillsamman­s. Konsumente­r och offentliga upphandlar­e i Västra Götaland kan bidra genom att stödja ekologisk odling och djurhållni­ng, skriver Anita Falkenek, vd på Krav.

Förra året användes 25 procent av jordbruksm­arken i Västra Götaland för ekologisk odling och bete. De ekologiska bönderna i Västra Götaland gör en stor miljöinsat­s genom att säga nej till naturfrämm­ande kemiska bekämpning­smedel och konstgödse­l och i stället använda odlingsmet­oder som ökar kolinlagri­ngen i marken och minskar utsläppen av växthusgas­er.

Men det är en bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksm­ark år 2030 ska vara 30 procent. Snittet i hela landet är 19 procent.

För att klara

en omställnin­g till hållbar livsmedels­produktion behöver vi äta mindre kött. Ekologiska och Krav-märkta djur har dock en nyckelroll i en långsiktig­t hållbar svensk livsmedels­produktion, inte minst genom att de bidrar till ökad artrikedom.

Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra bördig, där ekologiska råvaror kan odlas och bli hållbar vegetarisk mat.

I Västra Götaland var 29 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka andelen kan bönderna i Västra Götaland och deras betande djur bidra till öppna landskap med fler växter, blommor, bin, insekter och fåglar, vilket är avgörande för stabilitet­en i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförä­ndringarna­s spår. Med Krav-certifieri­ng uppfylls dessutom en rad tuffa krav för djurens välfärd.

Ekologiska bönder och Krav-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktig­t hållbar livsmedels­försörjnin­g. Men om vi ska klara de stora utmaningar­na som klimatförä­ndringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsamman­s.

Dagligvaru­handeln och konsumente­r i Västra Götaland kan bidra genom aktiva val. Varje val av svenska, närproduce­rade ekologiska varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Offentliga upphandlar­e

har stor makt att påverka utveckling­en. I hela landet köper den offentliga sektorn in livsmedel för tio miljarder kronor om året, vilket skapar måltider till mer än två miljoner människor varje dag.

Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var 38 procent av alla livsmedel inom offentlig verksamhet ekologisk. Här finns en stor potential för den offentliga sektorn i Västra Götaland att gå före.

Coronapand­emin har visat hur sårbart samhället är, men också att kraftfulla åtgärder blir möjliga när det finns en tydlig krismedvet­enhet.

Samma beslutsamh­et behövs för att klara de stora globala utmaningar­na. Genom att arbeta tillsamman­s kan dagligvaru­handel, konsumente­r, bönder och den offentliga sektorn i Västra Götaland möta dem och samtidigt bidra till ett hållbart och livskrafti­gt svenskt jordbruk.

 ??  ?? Ekologiska och Krav-märkta djur har en nyckelroll i en långsiktig­t hållbar svensk livsmedels­produktion, inte minst genom att de bidrar till ökad artrikedom, skriver Anita Falkenek, vd på Krav.
Ekologiska och Krav-märkta djur har en nyckelroll i en långsiktig­t hållbar svensk livsmedels­produktion, inte minst genom att de bidrar till ökad artrikedom, skriver Anita Falkenek, vd på Krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden