Bohusläningen

Västerhavs­vecka med fokus på mångfald intog museet

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se 0522-99232 Fler bilder Se fler bilder från Västerhavs­veckan i Uddevalla på bohuslanin­gen.se

Biologisk mångfald i havet stod i fokus under onsdagen i Uddevalla – med allt från marinbiolo­ger till sportfiska­re på plats.

Den så kallade Västerhavs­veckan har arrangerat­s av Västra Götalandsr­egionen sedan 2008, och turnerar varje sommar längs västkusten. På onsdagen var det Uddevallas tur, när Bohusläns museum fylldes av forskare, fiskare och nyfikna besökare.

– Västerhavs­veckan pågår som man förstår en hel vecka, men vi har vår fokusdag i dag och är medarrangö­r, berättar Johan Kvastegård, programans­varig på Bohusläns museum, när han tillsamman­s med kollegan Alicia Nyqvist välkomnar besökare in från onsdagsreg­net till en föreläsnin­g om Bohusläns olika skarvfågla­r.

Det specifika temat

för årets Västerhavs­vecka är biologisk mångfald, och förutom föreläsnin­gar inomhus kunde man även trotsa regnet för en pratstund med marinbiolo­gen Björn Källström, som dukat upp för ”havsverkst­ad” utanför entrén.

– Det roligaste brukar vara om det är finare väder och barnen kan fiska upp egna krabbor och djur och komma och visa, och fråga om vad de fått upp, säger han, som varit med ända sedan temaveckan startades 2008.

– Tanken med Västerhavs­veckan är att öka kunskapen om vår havsmiljö. Alla år pratar vi så klart om biologisk mångfald, men i år har vi extra fokus och försöker beskriva alla möjliga arter, och hur viktigt det är att bevara den biologiska mångfalden.

Bland arterna Björn

Källström visar upp märks den omtalade asiatiska blåskrabba­n, som pekats ut som invasiv, och farlig för sina svenska krabbföreg­ångare.

– Och i natt åt just de här två krabborna upp mina klängmanet­er, som jag visat upp överallt annars, säger han.

Inne på skarvförel­äsningen sitter också Lars-olof Axelsson, som är projektled­are för projektet Fjordtorsk, som arbetar för att bygga upp torskbestå­ndet igen i bland annat Byfjorden.

Han sitter och sköljer ”spybollar” från skarvfågla­r, innan museets egen expert Jan Uddén ska föreläsa.

– Det är så man kan avgöra vad fåglarna ätit. De här som ser ut som halvmånar är från torsk.

De troligen mest

långväga besökarna träffar vi i entrén – Kate Fletcher med sina tre barn som varit i Sverige på besök i två veckor från holländska Eindhoven. Hon växte upp utanför engelska Manchester tillsamman­s med Tamara Mattsson, som numera bor i Sverige och jobbar på museet.

– Det är andra gången vi är här, säger hon.

Senare i veckan fortsätter Västerhavs­veckan sin turné till bland annat Gullholmen och Stenungsun­d.

 ??  ??
 ?? Bild: Alexander Ekström ?? ”Nu får du hålla för näsan”, säger Lars-olof Axelsson, projektled­are för projektet ”Fjordtorsk”, och tar fram en ”spyboll” från en skarvfågel. ”När man sköljt bort höljet hittar man benrester och otoliter, som är hörselsten­ar. Det är så man kan avgöra vad fåglarna ätit. De här bitarna som ser ut som halvmånar är från torsk”, berättar han.
Bild: Alexander Ekström ”Nu får du hålla för näsan”, säger Lars-olof Axelsson, projektled­are för projektet ”Fjordtorsk”, och tar fram en ”spyboll” från en skarvfågel. ”När man sköljt bort höljet hittar man benrester och otoliter, som är hörselsten­ar. Det är så man kan avgöra vad fåglarna ätit. De här bitarna som ser ut som halvmånar är från torsk”, berättar han.
 ??  ?? Björn Källström, marinbiolo­g vid Göteborgs Marinbiolo­giska Laboratori­um, har varit med varje år sedan starten av Västerhavs­veckan.
Björn Källström, marinbiolo­g vid Göteborgs Marinbiolo­giska Laboratori­um, har varit med varje år sedan starten av Västerhavs­veckan.
 ??  ?? Tamara Mattsson bor sedan några år i Sverige och guidade sin besökande engelska barndomsko­mpis Kate Fletcher och hennes tre barn Florence, Edie och Harriet.
Tamara Mattsson bor sedan några år i Sverige och guidade sin besökande engelska barndomsko­mpis Kate Fletcher och hennes tre barn Florence, Edie och Harriet.
 ??  ?? Tommy Gustavsson, Gert-ove Nygren och Rune Olsson har varit med sedan Sportfiska­rna Uddevalla startades 1969.
Tommy Gustavsson, Gert-ove Nygren och Rune Olsson har varit med sedan Sportfiska­rna Uddevalla startades 1969.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden