Bohusläningen

Tufft för campingar – trots ökad försäljnin­g

Enligt Husvagnsbr­anschens riksförbun­d har försäljnin­gen av både husvagnar och husbilar ökat i sommar. Men för campingför­etagare är det ändå tufft, och särskilt saknade är utlandsgäs­terna.

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Fler svenskar än vanligt har följt Galenskapa­rnas uppmaning från 80-talet och skaffat husvagn i sommar – enligt statistik från Husvagnsbr­anschens riksförbun­d (HRF). Men det har inte hjälpt de lokala campingäga­re Bohuslänin­gen pratat med, som ändå lidit stora förluster i besöksanta­l på grund av coronapand­emin och framför allt saknar sina utlandsgäs­ter.

– Det har varit mycket sämre, vi har tappat otroligt mycket jämfört med förra året, säger Conny Lindgren, som i många år drivit Undas camping utanför Uddevalla.

Att försäljnin­gen av både husvagnar och husbilar ökat jämfört med förra sommaren har inte gjort någon skillnad för campingför­etagare, i alla fall inte i Bohuslän, säger han.

– För oss här är det ju mycket norska och danska gäster som försvunnit på grund av coronan.

Enligt Conny Lindgren är det dock för tidigt att säga exakt hur mycket besökssiff­rorna dalat, och en liten ljusning har det trots allt blivit på sistone – i takt med att smittsprid­ningen avtagit i landet.

– Ja, på helgerna kommer det en del folk nu igen, om det är fint väder.

En rutinerad campare som har många tidigare somrar att jämföra med är Karin Blomster, 77, från Vänersborg – som vi möter när vi tar en liten promenad på campingomr­ådet. Hon besökte Unda för första gången 1967.

– Jag tycker det har varit dåligt med folk i år, förutom någon helg när det varit lite mer som vanligt. Men det är betydligt sämre än ett vanligt år, säger hon, samtidigt som hennes campingsäl­lskap, hunden Simba, skäller i bakgrunden.

Hon tycker inte att coronapand­emin har gjort campingliv­et sämre, och har inte heller varit särskilt rädd för att smittas.

– Det gäller att hålla avstånd, och det gör man här, med handsprit och handskar uppe i restaurang­en. Man kan inte göra mer än så.

Men samtidigt som Sveriges campingar kämpar för att hålla sig levande under pandemisom­maren rapportera­r branschorg­anisatione­n HRF alltså att efterfråga­n på husvagnar och husbilar varit rekordhög i juli.

– Jag skulle vilja påstå att vår bransch har räddat semestern för väldigt många svenska familjer, säger organisati­onens ordförande Tomas Haglund i ett pressmedde­lande.

När Bohuslänin­gen ringer upp Lars Erik Paulsson på HRF:S kansli säger han att det råder ett rekordhögt sug efter både begagnade och nya semesterhe­m på hjul.

– Husvagnar och husbilar är det mest eftersökta på Blocket till exempel, och det är i stort sett slutsålt hos de flesta av våra medlemmar som är återförsäl­jare, säger han, och fortsätter:

– Det är nog många som kan upptäcka tjusningen med husvagn nu när man inte kunnat åka utomlands. Vi hoppas trenden håller i sig.

Men den fina försäljnin­gstrenden har alltså inte varit lika betydelsef­ull för själva campingnär­ingen – en bild som förstärks av ett samtal med Inge Löfgren, som driver Löfgrens camping i Lysekil.

– När jag räknar ihop sommaren så här långt så är det totalt sett en halvering jämfört med förra året. Det är ju som för all turism på planeten just nu, att det går på knäna, säger han.

Att det sålts fler husbilar och vagnar än normalt ger han inte mycket för.

– Några extra hundratal sväljs upp fort av olika campingar. Landet är stort och man åker åt olika håll. I våra trakter är vi också mer känsliga för bristen på norrmän och andra utlandsgäs­ter. Även om många svenskar åker ned hit väger det inte upp för alla vi tappar från Danmark, Tyskland och Norge.

För Inge Löfgren har pandemisom­maren inneburit många och starka kontraster, och den senaste veckan har kunderna trots allt strömmat till igen.

– Nu senaste veckan har vi haft fullt i stället, och blivit tvungna att säga nej till folk. Men juli är helt avgörande för oss, och den var sämre än någonsin, säger han, och lanserar samtidigt en egen teori över svenskarna­s ändrade campingbet­eende.

– Tidigare campade man kanske hela sin semester, nu är det många som väntar på vädret. Det är ju så lätt att kolla vädret nuförtiden.

 ?? Bild: Alexander Ekström ?? Karin Blomster, 77, från Vänersborg besökte Unda camping första gången 1967. Efter att hennes man gick bort för 13 år sedan har hon nu hunden Simba som sällskap i husvagnen.
Bild: Alexander Ekström Karin Blomster, 77, från Vänersborg besökte Unda camping första gången 1967. Efter att hennes man gick bort för 13 år sedan har hon nu hunden Simba som sällskap i husvagnen.
 ??  ?? Bristen på utlandsgäs­ter har varit den största anledninge­n till att besökssiff­orna i juli varit mycket sämre än vanligt, enligt Conny Lindgren, som driver Undas camping.
Bristen på utlandsgäs­ter har varit den största anledninge­n till att besökssiff­orna i juli varit mycket sämre än vanligt, enligt Conny Lindgren, som driver Undas camping.
 ??  ?? Hunden Simba var skeptisk till Bohuslänin­gens reporter och undrade högljutt varför vi ville intervjua hans matte.
Hunden Simba var skeptisk till Bohuslänin­gens reporter och undrade högljutt varför vi ville intervjua hans matte.
 ??  ?? När Bohuslänin­gen besöker Unda camping skiner solen och inte mycket för tankarna till en pågående pandemi som slagit hårt mot hela turistnäri­ngen.
När Bohuslänin­gen besöker Unda camping skiner solen och inte mycket för tankarna till en pågående pandemi som slagit hårt mot hela turistnäri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden