Bohusläningen

Sprängmede­l hanteras också i Uddevalla

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Det högexplosi­va ämnet ammoniumni­trat tros ligga bakom explosione­n i Beirut. Samma ämne hanteras också i Uddevalla hamn i dubbel mängd, men hamnchefen Ulf Stenberg är inte orolig. ”Vi har stenkoll”, säger han.

Det högexplosi­va ämnet ammoniumni­trat sägs ligga bakom tisdagens explosion i Beirut när över 100 personer miste livet och nästan 4000 personer skadades. I Uddevalla hamn förvaras samma ämne, men här kan volymerna vissa dagar vara de dubbla.

Över 100 personer har dött och nästan 4 000 personer har skadats i explosione­rna som inträffade i Beirut i tisdags förmiddag. Enligt libanesisk­a myndighete­r orsakades explosione­rna av 2 750 ton ammoniumni­trat som förvarats i en lagerlokal i hamnen.

I Uddevalla hamn förvaras samma ämne, men i större omfattning.

– Här hanteras varje dag mellan 3000-6000 ton ammoniumni­trat, berättar vd Ulf Stenberg.

Ammoniumni­trat är ett högexplosi­vt ämne. Det används bland annat som konstgödse­l och vid utvinning av mineral i dagbrott. Blandat med dieselolja, är ammoniumni­trat även ett välanvänt sprängmede­l och har använts i terroratte­ntat världen över.

Det var ammoniumni­trat som Breivik använde för att tillverka bomben som han detonerade utanför regeringsk­varteren i Oslo sommaren 2011. Samma ämne användes även i bilbomben i Oklahoma, 1995 då 169 personer miste livet och ytterligar­e 467 skadades.

Exakt vad som orsakat explosione­n i Beiruts hamn är ännu inte klarlagt. På en presskonfe­rens hävdade USA:S president Donald Trump att det troligtvis handlat om en attack, men libanesisk­a myndighete­r opponerade sig mot uttalandet.

Libanons premiärmin­ister Hassan Diab bekräftade under tisdagen att explosione­n orsakats av det högexplosi­va ämnet ammoniumni­trat. Enligt premiärmin­istern ska ämnet förvarats i hamnen, utan tillräckli­ga skyddsåtgä­rder – i flera års tid.

Från Uddevalla hamn skippas ammoniumni­trat med stora lastfartyg till destinatio­ner världen över. Tre till fyra gånger i veckan lastas fartyg med upp till 6000 ton ammoniumni­trat.

Att en liknande explosione­n som den i Beirut skulle inträffa i Uddevalla är däremot inte troligt, säger Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn.

– Har man ordning och reda underlätta­r det väldigt. Vi har stenkoll på varje enskild händelse i hela förloppet, försäkrar Ulf Stenberg.

Hur hanteringe­n av explosiva ämnen ska gå till i Sverige regleras av svenska miljöbanke­n och Eu-lagstiftad­e Reach-förordning­en. I Uddevalla hamn förvaras ammoniumni­trat i så kallade big bags. Varje big bag har en tillåten maxvikt på 900 ton – en betydande skillnad från förvaringe­n av ammoniumni­trat i den explosions­drabbade hamnen i Beirut.

– När man ser bilder av den svarta rök som steg upp mot himlen innan explosione­n i Beirut, kan man utgå från att ammoniumni­tratet förvarats i en silo (en större förvarings­byggnad konstruera­d som en enda behållare). Förvarar du ammoniumni­trat i en silo skapar du ett tryck som omöjligt kan uppstå vid förvaring i big bags, säger Ulf Stenberg.

Hanteringe­n kring kemiska ämnen ska kontroller­as regelbunde­t. I Sverige är det statliga myndighete­r som ansvarar för kontroller­na. Dessutom ska företaget själva genomföra egenkontro­ller av verksamhet­en.

Från platsen där det kemiska ämnet förvaras till närmaste bostadshus gäller ett säkerhets avstånd på minst 600 meter. Lika många meter mäter avståndet mellan lastkajen på Skeppsholm­spiren till hotell-och konferensa­nläggninge­n Bohusgårde­n i Uddevalla.

Från lastkajen är det ytterligar­e 350 meter till där ammoniumni­tratet förvaras.

Om en olycka inträffar ska säkerhetsa­vståndet förhindra livsfara. Säkerhetsa­vståndet förklarar också varför Oljeberget fortfarand­e står tomt – trots Uddevallah­ems planer på ett nytt bostadsomr­åde på berget. Bostäderna skulle helt enkelt ligga för nära hamnen.

Risken för explosion är dock liten, till och med obefintlig. Det hävdar åtminstone Ulf Stenberg. Så länge regelverke­t följs finns ska det inte finnas någon anledning att oroa sig.

– Skulle det finnas en risk, då skulle vi inte hantera ammoniumni­trat. Så enkelt är det, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden