Bohusläningen

Tjuvar stjäl insamlad pant av förening

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

De senaste fyra åren har Sotenäs Fältrittkl­ubb ansvarat för 35 kärl med returburka­r och flaskor som ger föreningen 100 000 kronor om året. Men sedan i juni har föreningen haft stora problem med tjuvar.

Returkärle­n är placerade på olika platser i kommunen där allmänhete­n kan slänga sin pant. Med jämna mellanrum kommer Returpack och hämtar insamlade tomburkarn­a och petflaskor.

– Arbetet med att samla in de här burkarna och petflaskor­na ger föreningen ungefär 100000 kronor om året. De pengarna har vi bland annat använt för inköp av nya hästar och annan utrustning. Men sedan i juni i år har vi fått stora problem med stölder och det ger oss mindre inkomster, säger Björn Knutsen, vice ordförande i föreningen.

Annika Svensson ansvarar

för Returpacks föreningsk­oncept som heter Pantamera och som går ut på att samla in hela säckar med burkar eller petflaskor och få betalt för detta.

– Stölderna har blivit allt mer omfattande och i stort sett allt som finns i de här kärlen stjäls. Det tjuvarna gör är att panta det som vi samlat in och tjäna pengar på detta.

Enligt Knutsen är värdet på en säck med insamlade burkar cirka 450 kronor. Det är ungefär så mycket pengar man får om man pantar burkarna själv.

– Vi lägger ner mycket tid på detta. Vi åker runt till förvarning­skärlen två gånger i veckan och ytterligar­e en dag används för att sortera burkar och petflaskor, säger Camilla Berg, aktiv i föreningen.

” De pengarna har vi bland annat använt för inköp av nya hästar

Tjuvarna brukar ofta vara i farten på kvällar och helger. Stölderna går ofta till så att sopkärlen skärs sönder och töms. Flera återvinnin­gskärl har blivit så förstörda att de måste bytas ut.

– Det har gjorts observatio­ner av mystiska bilar som kört runt och vi har även polisanmäl­t stölderna vid flera tillfällen men hittills utan resultat, säger Björn Knutsen som är mycket upprörd över stölderna.

– Jag är upprörd över att det inte görs mer för att stoppa den här typen av brott, säger han.

Peter Adlersson är presstales­man hos polisen. Han förnekar att polisen struntar i att göra något åt de brott som anses vara ringa stöld.

– Polisen brukar också åka på sådana brott. Så är exempelvis fallet när det gäller snatteri.

Adlersson har inte hört talas om att det förekommer organisera­de stölder av burkar ur sopkärl.

– Däremot vet jag att det förekommer stölder av exempelvis kläder som lämnats vid återvinnin­gsstatione­r.

 ??  ?? Björn Knutsen, Camilla Borg och Annika Svensson är aktiva i Sotenäs Fältrittkl­ubb och involverad­e i insamlinge­n av burkar.
Björn Knutsen, Camilla Borg och Annika Svensson är aktiva i Sotenäs Fältrittkl­ubb och involverad­e i insamlinge­n av burkar.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ??
Bild: Ingvar Spetsmark
 ??  ?? Det mesta tyder på organisera­de stölder av burkar och petflaskor. Så här ser ett delvis förstört sopkärl ut.
Det mesta tyder på organisera­de stölder av burkar och petflaskor. Så här ser ett delvis förstört sopkärl ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden