Bohusläningen

Övergivna katter räddades från lägenhet

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286

Oroliga grannar slog larm om övergivna katter i en lägenhet i centrala Uddevalla. När polis och djurkontro­llant bröt sig in i bostaden fann de möglig kattmat, avföring på golven och omhänderto­g därför djuren.

Det var i slutet på juli som länsstyrel­sen tog emot en orosanmäla­n om två övergivna katter på en adress i centrala Uddevalla. Kattägaren ska enligt anmälaren ha varit borta i två veckor och ingen kattvakt setts till vid lägenheten.

Efter upprepade försök att komma i kontakt med kattägaren sattes tejp på dörren för att undersöka om någon rörde sig in och ur hemmet.

Tejpen var dagen

efter fortfarand­e obruten och polis tillsamman­s med djurkontro­llant från länsstyrel­sen bröt sig in i lägenheten.

På golven låg både kiss och avföring tillsamman­s med tomma vattenskål­ar och mögliga matrester.

Några katter hittades inte till en början men efter en genomsökni­ng av hemmet visade det sig att katterna gömt sig bakom köksinredn­ingen.

För att komma åt dem fick köksinredn­ingen monteras ner.

Katterna omhänderto­gs på plats enligt djurskydds­lagen där det framgår att djur ska skyddas mot onödigt lidande och att djur ska ges tillräckli­gt med tillsyn – och katterna i lägenheten ansågs vara både i dåligt skick och övergivna.

De två katterna

som omhänderto­gs i Uddevalla har tagits till veterinär för kontroll och placerats i ett tillfällig­t hem under tiden som ärendet utreds.

Vad som kommer hända med katterna är ännu inte helt klarlagt, enligt Malin Wåhlstedt som är funktionsc­hef på länsstyrel­sen landsbygds­avdelning. Hon är inte utsedd handläggar­e i det specifika ärendet men förklarar att en djurägare alltid får möjlighet att yttra sig innan ett beslut fattas kring huruvida katterna ska säljas, ges bort eller avlivas.

Om det inkommer helt ny informatio­n kring omständigh­eterna som djuren haft när de omhänderto­gs, kan det hända att beslutet omprövas av länsstyrel­sen och den som äger djuren kan få tillbaka dem.

– En djurägare kan också överklaga ett beslut hos förvaltnin­gsrätten som avgör om länsstyrel­sens beslut var korrekt eller inte, säger hon.

I nuläget avvaktar länsstyrel­sen fortfarand­e ägarens yttrande och ett beslut har därför ännu inte fattats om katternas framtid.

Riskerar ägaren att åtalas för djurplåger­i?

– Generellt kan jag säga att ett omhänderta­gande som är gjort på allvarliga grunder kan leda till åtal och vid en fällande dom kan länsstyrel­sen även göra en prövning om att lägga ett djurförbud. Men hur det blir i det här fallet, det vet vi inte än, säger hon.

Gunilla Möller är ordförande i styrelsen för Djurens Vänner i Uddevalla och driver djurhemmet på Brattgatan som öppnade i december i fjol. Hon blev själv larmad om de två vanvårdade katterna av en person som oroades över djuren, men katterna har inte kommit in till djurhemmet.

Bohuslänin­gen har tidigare berättat om bristen på hundvalpar under coronapand­emin, men djurhemmet på Brattgatan har fullt hus.

– Hos oss är det helt fullt just nu, och jag brukar skoja och säga att hade vi haft ett tiovånings­hus så hade vi fyllt det också tyvärr, säger hon.

Flödet av övergivna

och vanvårdade husdjur kommer i en aldrig sinande ström till djurhemmet som drivs av en styrelse med två personer och fyra volontärer.

– Men vi behöver alltid fler händer som kan hjälpa till, säger hon.

Gunilla Möller har flera års erfarenhet av vanvårdade djur och berättar om den emotionell­a karusell som kommer med att hjälpa djur som misskötts.

– Min minsta katt drog i ett alldeles särskilt hjärtesnör­e när hon kom in som kattunge. Det var någon som hade försökt spola ner henne i en toalett så hon var i väldigt dåligt skick. Jag fick mata henne med nappflaska och blev väldigt fäst vid henne så jag kunde inte lämna henne ifrån mig, säger hon.

En annan kattunge som hjälpts av djurhemmet blev kastad till måsarna men räddades av en förbipasse­rande som såg vad som hände.

– Det finns så många hemska människor. Vissa av djuren som kommer in är räddade från helt fruktansvä­rda förhålland­en och det är dem vi finns till för, säger hon.

Det finns så många hemska människor

 ?? Bild: Länstyrels­en ?? Vattenskål­arna var tomma och katterna hade gömt sig bakom köksinredn­ingen.
Bild: Länstyrels­en Vattenskål­arna var tomma och katterna hade gömt sig bakom köksinredn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden