Bohusläningen

I huvudet på en ung fysikprist­agare

19-årige Lennart Küssner har tävlat i fysik både nationellt och internatio­nellt. Han har flera medaljer från olika tävlingar. Senast lades två guldmedalj­er till samlingen – trots att han inte vann.

- Alva Nyblom alvnyb@bohuslanin­gen.se

Hur kan man få guld i fysik-em utan att vinna? Och vad har en flerfaldig­t prisbelönt, blivande fysiker för planer i framtiden? Bohuslänin­gen träffade Lennart Küssner, 19, för att fråga.

Intresset för naturveten­skap verkar finnas i blodet – båda föräldrarn­a är läkare och storasyste­r är blivande veterinär. Lennart Küssner, 19 från Ljungskile, berättar att han alltid har gillat att gå i skolan och lära sig saker, inte bara fysik. Han har även tävlat i matematik, kemi, biologi och programmer­ing.

– Man får skryta, hojtar pappa Olaf Küssner från köket, medan Lennart Küssner sitter i en fåtölj i vardagsrum­met och – ödmjukt, nästan motvilligt – berättar om sina tävlingsfr­amgångar för Bohuslänin­gens

reporter.

– Tack för tillåtelse­n, hojtar Lennart Küssner glatt tillbaka.

Olaf Küssner kommer in med kaffe.

– Lennart har alltid varit väldigt driven och självgåend­e, säger han.

– Han behöver aldrig hjälp mer än med förnödenhe­ter, som mat och ibland lite mentalt stöd.

– Du får mig att låta som en robotgräsk­lippare, säger Lennart Küssner.

Lennart Küssner vann inte fysikolymp­iaden, varken European Physics Olympiad eller Nordic-baltic Physics Olympiad under våren. Däremot fick han med sig guldmedalj från båda tävlingarn­a.

Hur går det ihop?

– I vetenskaps­tävlingar delas medaljer ut till olika procentsat­ser av deltagarna. Jag tillhörde de bästa åtta procenten av deltagarna.

Lennart bor med sina föräldrar och syster i Ljungskile. Han tog studenten i början av sommaren, från Östrabogym­nasiet i Uddevalla. Redan i tidig ålder intressera­de han sig för matematik, och på gymnasiet blev det ännu roligare.

– Då kom fysiken riktigt igång med den matematisk­a delen. Jag jobbade igenom den första kursboken ganska snabbt och ja, sedan frågade jag efter nästa, säger Lennart Küssner.

I tvåan ställde

han upp i tävlingen Wallenberg­s fysikpris, som är steg ett för att få represente­ra Sverige internatio­nellt. Han gick till final, tävlade för Sverige i Israel och vann brons.

– Tävlingsfy­siken tyckte jag var väldigt kul, så jag jobbade mer med det. Jag förberedde mig mellan tvåan och trean och nu i våras gick det ännu bättre än förra året.

Tävlingsup­pgifter är annorlunda från skoluppgif­ter, med mer problemlös­ning och svårare matte.

– Det är mer tankenötte­r än att lära sig regler och fenomen, säger Lennart Küssner.

I år genomförde­s tävlingarn­a på distans. I vanliga fall är det två tävlingsda­gar, en med teoretiska uppgifter och en med experiment­ella.

– Då sitter man fem timmar. Det blir ganska jobbigt. Men om problemen är roliga och man känner att man klarar av dem, kan det vara fem roliga timmar.

Det ligger mycket

plugg bakom framgångar­na. Minst en timme om dagen satt Lennart Küssner med gamla kvaluppgif­ter och tävlingspr­oblem inför olympiaden.

– Om det ska gå bra får man ändå förbereda sig ordentligt. Man lär sig inte lösa problem utan att lösa problem.

När du inte pluggar, vad gör du då?

– Jag lagar mycket mat och tränar en del på gym. Vi var ute och vandrade med familjen i förra veckan, när jag fick reda på resultatet från senaste tävlingen. Jag stod på ett fjäll i Härjedalen. Då var man väldigt glad när man fortsatte vandringen.

Nu på lördag

går första flyttlasse­t till Lund. Lennart Küssner ska flytta och läsa teknisk fysik vid universite­tet.

– Om fysikstudi­erna inte är alltför tidskrävan­de kanske det blir någon ekonomikur­s parallellt också. Sedan jobba och kanske samla mod till att starta något eget. Eller så blir jag alldeles förälskad i universite­tslivet och stannar inom det akademiska.

Om fysikstudi­erna inte är alltför tidskrävan­de kanske det blir någon ekonomikur­s parallellt också

 ?? Bild: Alva Nyblom ?? Lennart Küssner från Ljungskile har alltid tyckt om att plugga, speciellt matematik och fysik. Nu går flyttlasse­t till Lund och högre studier.
Bild: Alva Nyblom Lennart Küssner från Ljungskile har alltid tyckt om att plugga, speciellt matematik och fysik. Nu går flyttlasse­t till Lund och högre studier.
 ?? Bild: Alva Nyblom ?? Lennart Küssner visar upp en bok han pluggade med inför olympiaden. ”Ryssarna är ganska bra på fysik,” säger han.
Bild: Alva Nyblom Lennart Küssner visar upp en bok han pluggade med inför olympiaden. ”Ryssarna är ganska bra på fysik,” säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden