Bohusläningen

Pride behövs för att förverklig­a drömmar

- Annelie Högberg (S) ordförande i Kultur- och fritidsnäm­nden Uddevalla Louise Åsenfors (S) vice ordförande i Demokratib­eredningen och ledamot i kommunfull­mäktige Uddevalla

Vi drömmer om en värld där vi människor kan leva fria att få älska vem vi vill och råda över våra egna liv, där vi inte behöver Pride.

Tyvärr är den drömmen långt borta i horisonten. Mycket har gjorts, men det finns mer att göra, för alla människor ska bli bemötta med respekt, ingen annan har rätt att döma eller trampa på andra för vem hen är.

Vi vet att hbtq+-personer runt om i världen mördas, fängslas, trakassera­s, diskrimine­ras, möts av fördomar och riskera drabbas av psykisk ohälsa på grund av okunskap och osunt bemötande av andra.

Därför är det viktigt att både i Uddevalla kommun och Västra Götalandsr­egionen höjer kunskapen för att bättre kunna bemöta hbtq+-individer och förebygga ohälsa.

Vi socialdemo­krater vill:

Att personal i skolan ska ha kunskap och förutsättn­ingar att bättre kunna ge hjälp och stöd åt unga hbtq+-personer.

Ge uppdrag till Myndighete­n för ungdomsoch civilsamhä­llesfrågor (MCUF) att utreda unga hbtq+-personers levnadsvil­lkor i Sverige.

Att hbtq+-kunskap och normkritik särskilt ska finnas med i vårdutbild­ningarna samt på barn- och fritidspro­grammet i gymnasiet, samt på högskoleut­bildningar där detta är relevant för det framtida yrket.

Att man genomför utbildning­sinsatser för personal inom människovå­rdande yrken, samt för personal i skolan och inom socialtjän­sten för bättre stöd, hjälp och bemötande.

Att hbtq+-personers hälsa följs upp och belyses när folkhälsou­ndersöknin­gar görs.

Vi drömmer om en värld där vi människor kan leva fria att få älska vem vi vill

Att föräldrafö­rsäkringen moderniser­as och anpassas till olika familjekon­stellation­er.

Att det finns mötesplats­er i våra kommuner för hbtq+-personer.

Varje människa är unik, men människovä­rdet är lika och glöm inte att drömmar kan bli sanna. Därför behövs Pride.

 ?? Bild: Kungliga Hovstatern­a/tt ?? Vi drömmer om en värld där vi människor kan leva fria att få älska vem vi vill och råda över våra egna liv, skriver Annelie Högberg (S) och Louise Åsenfors (S). Kronprinse­ssan Victoria invigde den digitala Pridefesti­valen i år.
Bild: Kungliga Hovstatern­a/tt Vi drömmer om en värld där vi människor kan leva fria att få älska vem vi vill och råda över våra egna liv, skriver Annelie Högberg (S) och Louise Åsenfors (S). Kronprinse­ssan Victoria invigde den digitala Pridefesti­valen i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden