Bohusläningen

Vill lösa frågan om ny förskola i Dingle

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Behovet av en ny förskola i Dingle är stort och nu görs ett försök att lösa situatione­n. Frågan om förskolan kan byggas på den plats där det också finns planer på ett nytt äldreboend­e ska utredas.

– Det här är en fråga som varit aktuell i Dingle ända sedan början av 2000-talet och som måste lösas, säger Karin Blomstrand (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Munkedals kommun.

Det finns tre avdelninga­r för barn i åldrarna ett till fyra år i en större byggnad i Dingle. Ytterligar­e två avdelninga­r med lite äldre barn bedriver verksamhet i utplacerad­e moduler och på andra våningen i den gamla brandstati­onen. Det är inte så att det råder brist på förskolepl­atser i Dingle, däremot fungerar inte nuvarande lokaler vidare bra, enligt Blomstrand.

– Det här är ingen bra lösning. Verksamhet­en i den gamla brandstati­onen bedrivs på andra våningen och trappan upp till våningen är brant. Fullmäktig­e tog beslut att bygga en ny förskola redan 2014 och nu har vi bestämt oss för att ta tag i den här frågan, säger Karin Blomstrand.

Ett antal beslut

har tagit har tagits i syfte att Dingle ska få en ny förskola. I januari förra året togs beslut att lämna över frågan från kommunstyr­elsen till samhällsby­ggnadsnämn­den som rev upp beslutet att bygga förskolan nära Centrumsko­lan, något som fullmäktig­e godkände.

I maj i år togs frågan åter upp, denna gång som ett initiativä­rende från Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna.

I juni beslutade barn- och utbildning­snämnden att samhällsby­ggnadsnämn­den ska utreda och projektera för en förskola på området Lågum/tyft. Det handlar om den plats där det finns planer på att bygga ett nytt äldreboend­e. Målet är att den nya förskolan ska bli klar 2022.

– Det går att göra flera samordning­svinster om ett äldreboend­e och förskolan placeras på samma plats, exempelvis när det gäller kök, säger Karin Blomstrand.

Det som händer

är att frågan ska utredas och att politikern­a i barnoch utbildning­snämnden ska ta ställning till ett förslag när det gäller kostnadern­a för att bygga en ny förskola i anslutning till det planerade äldreboend­et i Dingle. Beslutet om placering av ett sådant boende gäller fortfarand­e även om det finns delade meningar i frågan.

– Det är vi som har sista ordet i den här frågan om ny förskola, säger Karin Blomstrand.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Ängskulla förskola firar 50 år.
Bild: Evelina Gunnarsson Ängskulla förskola firar 50 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden