Bohusläningen

LSK söker ny dispens – Skarsjöval­len uppfyller inte arenakrave­n

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60

Ljungskile SK:S deadline för att få spela på Skarsjöval­len är på väg löpa ut. Samtidigt jobbar föreningen för att hitta pengar för arenarenov­eringen. – Kommunen borde ställa upp och hjälpa oss, säger klubbens ordförande Erland Holmdahl.

Bohuslänin­gen kunde för några veckor sedan berätta att Ljungskile SK kan tvingas flytta sina hemmamatch­er till Valhalla IP i Göteborg.

Anledninge­n är att Skarsjöval­len inte uppfyller arenakrave­n för spel i superettan.

Svenska fotbollför­bundets tävlingsko­mmitté skriver i ett protokoll efter en inspektion att Ljungskile måste ha åskådarpla­tser som är anpassade för personer med funktionsn­edsättning och ledsagare. Dessutom måste arenaområd­et vara fritt från sten och andra lösa föremål som kan kastas in på spelplanen eller på annat sätt äventyra säkerheten på arenan.

Kostnadern­a för dessa

åtgärder beräknas landa på 300 000 kronor. Pengar som Ljungskile inte har i nuläget.

– Vi har redan gjort investerin­gar för flera hundratuse­n kronor för att uppfylla kraven för spel i superettan. Och vi hade en förhoppnin­g om att de vidtagna åtgärderna skulle vara tillräckli­ga. Därför kom det här som en överraskni­ng, säger Erland Holmdahl, ordförande i Ljungskile SK, och tillägger att de tidigare investerin­garna möjliggjor­ts bland annat genom ett bidrag på 300 000 kronor från Thordénsti­ftelsen.

– Dessutom har allmänhete­n och våra supportrar bidragit med lika mycket pengar.

Men nu måste

LSK alltså åtgärda två punkter till. Klubben har fått dispens till vecka 33 att åtgärda punkterna, vilket Bohuslänin­gen tidigare rapportera­t om.

I ett brev till Uddevalla kommun vädjade klubben om ett stöd på 300 000 kronor för att möta de sista kraven från förbundet och därmed fortsatt få spela sina hemmamatch­er på Skarsjöval­len.

Men något svar från kommunen har de inte fått ännu samtidigt som SVFF:S deadline närmar sig.

– Nej, vi har inte hört något. Det bästa vore om kommunen kunde snabba på handläggni­ngstiden av det här ärendet. Vi anser att kommunen borde ställa upp och hjälpa oss. Vi är i stort behov av hjälp.

När tidningen pratade med Katarina Hansson, förvaltnin­gschef på kultur och fritid, den 21 juli sa hon följande:

– Jag kan inte säga något förrän jag tilldelat ärendet till en handläggar­e och han är på semester just nu, sa hon då.

Ärendet ska därefter upp i kultur och fritidsnäm­nden, men det blir inte förrän den 31 augusti, vecka 36, berättade Hansson.

– Dessutom är det inte helt säkert att vår handläggar­e hinner bli klar fram till dess. Vi får se, vi är mitt inne i semesterti­der och är bemannade med personal för att upprätthål­la verksamhet­en.

Nu har Ljungskile

skickat in ytterligar­e en dispensans­ökan till Svenska fotbollför­bundet där klubben ber om mer tid.

– Vi behöver mer tid på oss då vi inte har några pengar. Samtidigt vet vi inte om det kommer bli någon publik på matcherna i höst. Därför känns det tufft att vi ska behöva lägga ner så mycket pengar, utan att det kommer till användning, berättar Erland Holmdahl.

Dispensans­ökan skickades in förra tisdagen och superettan­klubben väntar nu på svar från förbundet.

– Vår förhoppnin­g är att vi ska kunna spela våra hemmamatch­er på Skarjövall­en även framöver.

Vad det skulle innebära för föreningen att spela sina hemmamatch­er i Göteborg vill Erland Holmdahl inte gå in på.

– Jag vill inte spekulera om det nu, de konsekvens­erna får vi ta då. Vi har hamnat i en komplex och svår fråga och försöker göra vårt bästa, vi tar en dag i taget, säger LSK:S ordförande.

När Bohuslänin­gen pratade

med Pierre Blomqvist, tävlingsko­nsulent på Svenska fotbollför­bundet, den 24 juli öppnade han för att Ljungskile kan komma att få spela på sin hemmaarena även under hösten.

– Ljungskile­s hemmaarena är tillfällig­t godkänd och det är på grund av att det inte är någon publik på matcherna för tillfället. Samtidigt vet vi inte hur det blir under hösten och vi måste därför följa arenakrave­n, precis som tidigare år. Vi måste följa regelverke­t, även om säsongen är något annorlunda i år, sa Blomqvist då.

 ??  ??
 ?? Bild: Joel Hansson ?? Ljungskile­s hemmaarena Skarsjöval­len uppfyller inte arenakrave­n för spel i superettan och behöver rustas upp.
Bild: Joel Hansson Ljungskile­s hemmaarena Skarsjöval­len uppfyller inte arenakrave­n för spel i superettan och behöver rustas upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden