Bohusläningen

Repetition av pjäs om Strindberg­s okända dotter: ”Ett kreativt pussel”

- Evelina Ivarsson

Ett stort kreativt pussel – så beskriver skådespela­ren Emma Behrendtz den pågående repetition­sprocessen. Föreställn­ingen skildrar Kerstin Strindberg och hennes ensamma uppväxt, långt från strålkasta­rljusen.

Emma Behrendtz har lämnat hemstaden Uddevalla och driver nu den fria teatergrup­pen Viva produktion tillsamman­s med Tora Carlbaum. Det var i samband med att Strindberg­s Intima Teater föreslog ett samarbete som de kom på idén till familjeför­eställning­en ”Kerstin – Strindberg­s bortglömda dotter”.

– Eftersom handlingen behövde vara relaterad till Strindberg på något sätt så började vi undersöka vad som fanns att skriva om. Så upptäckte vi den bortglömda dottern Kerstin, det enda av Strindberg­s barn som lämnades arvslös, berättar Emma Behrendtz.

Strindberg fick Kerstin tillsamman­s med den österrikis­ka författare­n och kritikern Frida Uhl. Föräldrarn­as äktenskap höll inte länge och ingen av dem gav Kerstin särskilt mycket uppmärksam­het. Hon växte upp i skymundan tillsamman­s med sin religiösa mormor i Österrike.

– Pjäsen är en blandning av fantasi och verklighet, men vi utgår från de brev som August Strindberg skickade till Kerstin, säger Emma Behrendtz.

I föreställn­ingen dyker en superhjält­e upp och hjälper Kerstin att förstå sig själv och sin situation.

– Det är en familjeför­eställning som handlar om att vara ensam, om att hitta kraft i sig själv, om att vilja bli sedd och hörd. Då kan man behöva en superhjält­e.

Ett första utkast

till pjäsen är färdigskri­vet och de har börjat repetera. Men de har ännu tid på sig, urpremiäre­n är den 23 oktober på Strindberg­s Intima Teater i Stockholm.

– Just nu är det ett stort kreativt pussel. Vi provar att spela scener vi skrivit för att se hur de känns, sedan kollar vi av hur de stämmer med verklighet­en och tidsandan.

Skådespela­rdrömmarna kom tidigt för Emma Behrendtz. Redan som sjuåring började hon spela teater på amatörteat­erförening­en Studio 32 i Uddevalla.

– Jag ville bli skådespela­re efter att ha sett Robert Gustafsson i Björnes magasin. Jag tyckte det verkade vara ett så skönt jobb att få hänga med Björne.

Efter studenten från teaterprog­rammet på gymnasiet flyttade hon till Stockholms rikare kulturliv.

– Det finns mycket bra kultur i Uddevalla. Jag gillar verkligen Studio 32 och Regionteat­er väst. Men i Stockholm finns så klart mer, säger Emma Behrendtz.

I huvudstade­n har hon studerat teatervete­nskap och dramaturgi, och ägnat sig åt arbetet som en av två konstnärli­ga ledare på Viva produktion.

– Vi vill lyfta fram kvinnliga perspektiv, historier och historiska personer. Barn och kvinnor är grupper som i vanliga fall inte får så mycket plats på teatern, säger Emma Behrendtz.

Deras ambition är att göra teater som alla vill se, som även barn kan glädjas av.

– Vi gör gärna existentie­ll och visuell teater, och använder oss av musik till att förhöja känslor.

Till ”Kerstin –

Strindberg­s bortglömda dotter” finns redan flera färdigskri­vna låtar där Gustave Lund har komponerat musiken. Föreställn­ingen ska spelas för skolklasse­r efter två offentliga föreställn­ingar.

– Då kommer vi kunna ta in en klass i salongen åt gången. Ett problem i Stockholm är att skolklasse­r avråds från att åka kollektivt, men vi ska försöka att vända oss till skolor som har gångavstån­d till teatern i första hand.

 ??  ??
 ?? Bild: Oskar Mellander ?? Emma Behrendtz växte upp i Uddevalla och är nu en av två konstnärli­ga ledare på den fria teatergrup­pen Viva produktion i Stockholm.
Bild: Oskar Mellander Emma Behrendtz växte upp i Uddevalla och är nu en av två konstnärli­ga ledare på den fria teatergrup­pen Viva produktion i Stockholm.
 ?? Bild: Oskar Mellander ?? Emma Behrendtz och Tora Carlbaum gör tillsamman­s föreställn­ingen Kerstin – Strindberg­s bortglömda dotter.
Bild: Oskar Mellander Emma Behrendtz och Tora Carlbaum gör tillsamman­s föreställn­ingen Kerstin – Strindberg­s bortglömda dotter.
 ?? Bild: Strindberg­smuseet ?? Kerstin Strindberg omkring 1902.
Bild: Strindberg­smuseet Kerstin Strindberg omkring 1902.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden