Bohusläningen

”Klimpens” långa väg tillbaka skildras i en ny dokumentär

-

Martin Iliou blev känd för en hel generation som ”Klimpen” i tv-serien ”Bert”. Men efter att han försvunnit från rampljuset började vardagen att präglas av missbruk och depression­er. I dokumentär­en ”Jag är Klimpen, motherfuck­er!” skildras vägen tillbaka.

I mitten av 90-talet släpps tv-serien ”Bert”, och plötsligt är Martin Iliou barnstjärn­a och ”Klimpen” med hela svenska folket. Med sin nitprydda skinnjacka och sitt ”balla balla balla” blir han sinnebilde­n av den tuffa men ensamma hårdrocksk­illen med det till synes stora självförtr­oendet.

– Vi är nästan samma person. Vi har samma klädstil och gör lite vad vi vill. Det jag inte känner igen mig i är hans mobbartend­enser, men resten är ungefär som jag själv. Lite stor i käften och stort självförtr­oende, säger Martin Iliou om sin 25 år gamla rollfigur.

Vi är nästan samma person. Vi har samma klädstil och gör lite vad vi vill. Det jag inte känner igen mig i är hans mobbartend­enser, men resten är ungefär som jag själv.

Men bara tre

dagar innan ”Bert” har premiär dör Martins mamma. Sex år senare dör också hans pappa.

Så småningom stannar även skådespela­rkarriären av, och den tidigare så kreativa vardagen blir allt trassligar­e.

– Jag var på en väldigt mörk plats.

Efter att mamma dog, och allt som hände på 90-talet, kände jag att jag inte kunde vara mig själv, säger Martin Iliou. Jag hade lämnat allt det kreativa bakom mig och det gjorde att jag mådde dåligt och började supa.

2017 återknyter

Martin Iliou kontakten med en gammal vän, regissören Mattias Sjöstedt. De börjar prata om att jobba ihop igen och ser fram emot en comeback.

Men när de träffas har livet tagit ännu en drastisk vändning.

– När vi började prata såg allt bra

 ??  ?? ”I och med att hon öppnade dörren så vände allt”, säger Martin Iliou om att flytta ihop med flickvänne­n Eweline i lägenheten i västerbott­niska Jörn.
”I och med att hon öppnade dörren så vände allt”, säger Martin Iliou om att flytta ihop med flickvänne­n Eweline i lägenheten i västerbott­niska Jörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden