Bohusläningen

Sri Lanka väljer nytt parlament

-

SRI

Lanka

Lankeser i munskydd, och på lagom avstånd från varandra, köade i går redan innan vallokaler­na i Sri Lanka öppnade för att välja ett nytt parlament. President Gotabaya Rajapaksa hoppas valet ska stärka hans egen makt.

Vallokalsa­rbetare iklädda skyddsutru­stning tillsamman­s med sjukvårdsp­ersonal såg till att valet genomförde­s utan att de som röstade riskerade att smittas med coronaviru­set.

– Det finns inte någon risk att smittas med coronaviru­set i en vallokal. De är säkrare än stranden, restaurang­er eller marknader. De är helt coronafria, säger Mahinda Deshapriya från valmyndigh­eten.

Landet har under 3 000 bekräftade fall av covid19 och elva dödsfall hittills. President Gotabaya Rajapaksa, som valdes till president i november, menar att det är tack vare honom och hans beslut om strikta restriktio­ner som landet har klarat sig relativt lindrigt undan.

Hans förhoppnin­g är att kunna säkra två tredjedels majoritet i parlaments­valet, så att han kan genomföra konstituti­onella reformer och bland annat stärka sin egen makt. Han hoppas också kunna utse sin bror Mahinda Rajapaksa, tidigare president och premiärmin­ister i den nuvarande övergångsr­egeringen, till premiärmin­ister.

Förutom att bära munskydd skulle väljarna hålla social distans och ha med sig sin egen penna för att få rösta.

– Det var runt 20 personer i kö framför mig men det tog nästan en timme att rösta, säger en kvinna i en av huvudstade­ns förorter.

Rösterna väntas vara färdigräkn­ade på torsdag.

 ?? Foto: Juan Karita/ap/tt ?? Demonstrat­ionerna i El Alto och Cochabamba blev våldsamma, enligt lokala medier.
Foto: Juan Karita/ap/tt Demonstrat­ionerna i El Alto och Cochabamba blev våldsamma, enligt lokala medier.
 ?? Foto: AP ?? Väljare köar utanför en vallokal i Colombo.
Foto: AP Väljare köar utanför en vallokal i Colombo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden