Bohusläningen

Därför kommer det fortsätta att dyka upp droger på en grå eller svart marknad som är svår att övervaka och omöjlig att reglera.

Den svenska narkotikal­agstiftnin­gen är inte effektiv eftersom den uppmuntrar tillverkar­na att förändra olagliga substanser med syfte att åsidosätta lagen.

- Eva Forslund:

”Många av de här kemiska grundstruk­turerna är ganska enkla att förändra. Till exempel genom att sätta på en flouratom. Och skiljer det en molekyl räknas det enligt svensk lag som en ny substans”, säger Anders Helander, professor i beroendefo­rskning vid Karolinska Institutet, till tidskrifte­n Filter i reportaget ”Dödliga konsekvens­er” om den svenska nätdroghan­deln (augusti/ september 2020).

Han sätter fingret

på ett övergripan­de problem i Sveriges narkotikal­agstiftnin­g, där en substans blir olaglig först efter att den bevisats farlig. Systemet skapar en katt och råtta-lek mellan tillverkar­na och lagstiftar­na, där det räcker att göra en mindre förändring av en drog för att den ska bli laglig. I väntan på ett nytt förbud – för det kommer alltid till slut – försöker man sälja så mycket som möjligt av drogen.

Den här typen

av lagstiftni­ng leder ofta till att droger förändras i allt dödligare riktningar. I boken ”Narconomic­s” (Random House 2016) beskriver The Economist-redaktören Tom Wainwright hur marknader som i hög utsträckni­ng är lagliga – och reglerade – har inneboende incitament som leder till att produktern­a blir bättre och mindre hälsofarli­ga för konsumente­rna, eftersom en stark drivkraft är nöjda kunder på både kort och lång sikt.

Det motsatta gäller

på den gråa marknaden för ännu ej förbjudna droger. Det starkaste incitament­et på en sådan marknad är att se till att produktern­a skiljer sig från de olagliga, hur säkra eller ofarliga de är kvittar – eftersom man räknar med att produkten ändå snart kommer att bli olaglig.

Det är uppenbart att systemet inte fungerar. Ett alternativ är ett system med ”familjekla­ssning” av droger, som möjliggör att man förbjuder hela grupper av substanser på ett bräde. Det skulle knappast hjälpa.

Många länder tillämpar

redan den typen av lagstiftni­ng, och av det skälet söker nu tillverkar­na nya vägar för att kringgå även sådan lagstiftni­ng. Robert Kronstrand, forsknings- och utveckling­sstrateg vid Rättsmedic­inalverket berättar för Filter om en ny substans inom EU, benzimidaz­oler, som även har flera legala användning­sområden. ”Att klassa hela gruppen blir ohållbart”, säger Kronstrand, ”jag gissar att det är därför säljarna har flyttat fokus för att komma undan även i de länder som infört familjekla­ssning”.

Den starka efterfråga­n på droger leder till innovation i fel riktning på en redan snedvriden och ofta dödlig marknad. För droger, särskilt bland dem som lider av ett beroende, är efterfråga­n så pass stark att den är omöjlig att helt eliminera. Därför kommer det att fortsätta att dyka upp droger på en grå eller svart marknad som är svår att övervaka och omöjlig att reglera. Då måste man ta ställning till vilken typ av politik som eliminerar skadorna och istället för marknaden in i reglerings­ljuset.

En sådan politik

har potential att rädda liv. Folkhälsom­yndigheten gick tidigare i år ut med att man vill utreda den svenska narkotikap­olitiken, och allt fler röster är kritiska till förbudslin­jen. De rösterna bör regeringen lyssna på, annars kommer snedvridni­ngen på marknaden att ge fortsatt dödliga konsekvens­er.

 ??  ??
 ?? Bild: Martina Holmberg / TT ?? Narkotikal­agstiftnin­g. Det är nästintill omöjligt att effektivt förbjuda något med så hög efterfråga­n på som droger.
Bild: Martina Holmberg / TT Narkotikal­agstiftnin­g. Det är nästintill omöjligt att effektivt förbjuda något med så hög efterfråga­n på som droger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden