Bohusläningen

”Vi vill uppmana och uppmuntra regeringen att stå för sina ord om nedrustnin­gens betydelse”

- Benjamin Ulbricht präst Gotlands fredscente­r Fredrika Gårdfeldt Svenska präster och pastorer mot kärnvapen KG Hammar ärkebiskop emeritus, fredsteolo­g Lotta Sjöström Becker generalsek­reterare Kristna fredsrörel­sen

För 75 år sedan föll kärnvapen över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Över 200 000 människor dog. Än i dag behandlas strålskada­de och deras avkommor för följderna av attacken.

De senaste decenniern­a har världens tiotal kärnvapenm­akter investerat stort i sina arsenaler. I denna stund står 1 800, av 14 000, spetsar redo att avfyras inom loppet av någon minut, med en total sprängkraf­t av 50 000 Hiroshimab­omber.

Ett enda av

dessa vapen kan urskiljnin­gslöst utplåna en hel stad med miljontals invånare, vuxna som barn. Varje detonation får följder för hälsa och ekosystem i hundratals år. Ett kärnvapenk­rig skulle leda till klimatkoll­aps och göra planeten obeboelig för mänskligt liv. Dessutom kostar vapnen totalt 120 miljoner kronor – per timme.

Kärnvapen är absurda och obegriplig­a. Deras blotta existens är så långt ifrån ett livsbejaka­nde man kan komma. Deras dödskraft andas mänsklig hybris, och den relationsl­ogik som bygger på ”en jämvikt av avskräckni­ng” är minst sagt destruktiv.

För tre år sedan röstade 122 stater inom FN:S generalför­samling, däribland Sverige, rytande ”Ja” till ett avtal som förbjuder kärnvapen.

Trots brister är

avtalets fundament rätt och relevant. Fyra av fem svenskar stöder förbudet. Det senaste året har säkerhetsl­äget i dessa frågor dessutom försämrats avsevärt, bland annat genom att USA och Ryssland lämnar eller äventyrar flera avrustning­s- och kontrollav­tal, som INF, Open skies och Start.

Förra året meddelade

dock regeringen att man inte underteckn­ar avtalet. Trots att regeringen själv framhåller att ”hotet från kärnvapen är större än på flera decennier”, och att ”kärnvapenn­edrustning [är] en central prioriteri­ng.”

Regeringen­s tvekan beror delvis på att en ratificeri­ng enligt Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) kunde skada Sveriges militära samarbeten med USA och Nato. Men borde inte vårt tydliga ställnings­tagande för nedrustnin­g – en grundbult i svensk utrikespol­itik – kunna rymmas inom ett sunt samarbete?

Kärnvapens illusorisk­a makt och ömsesidiga hot är del av en fruktansvä­rd global relationsl­ogik som behöver förändras, inte accepteras. Regeringen har lovat ökad dialog om nedrustnin­g, men ett tydligare och modigare steg vore att skriva under det förbud som röstats fram i FN, och som en stor majoritet av svenska folket vill se.

Vi vill uppmana och uppmuntra regeringen att stå för sina ord om nedrustnin­gens betydelse och skriva under FN:S konvention mot kärnvapen. För Hiroshima och Nagasaki får aldrig hända igen.

 ?? Bild: Eugene Hoshiko ?? I dag den 6 augusti är det 75 år sedan USA fällde en atombomb över Hiroshima, vilket uppmärksam­mas världen över, särskilt här vid Hiroshimas Fredsminne­smuseum. Kärnvapen är absurda och obegriplig­a, och därför bör Sveriges regering för FN:S avtal om kärnvapenf­örbud, menar skribenter­na.
Bild: Eugene Hoshiko I dag den 6 augusti är det 75 år sedan USA fällde en atombomb över Hiroshima, vilket uppmärksam­mas världen över, särskilt här vid Hiroshimas Fredsminne­smuseum. Kärnvapen är absurda och obegriplig­a, och därför bör Sveriges regering för FN:S avtal om kärnvapenf­örbud, menar skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden