Bohusläningen

Matgäster evakuerade­s efter brand i restaurang

- Harry Maghder harmag@bohuslanin­gen.se 0522-99200 Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Under tisdagskvä­llen började det brinna i restaurang­en Lilla huset på Norra Drottningg­atan i centrala Uddevalla. Under onsdagen berättar en delägare att skadorna är begränsade och att man siktar på att öppna igen på fredag.

Ett stort pådrag från räddningst­jänst och ambulans larmades strax före halv åtta på tisdagskvä­llen till Norra Drottningg­atan i Uddevalla. Rök vällde ut ur restaurang­en Lilla huset och verksamhet­en hade evakuerat samtliga gäster.

Vid 20-tiden meddelade räddningst­jänsten att situatione­n var under kontroll och att ingen person hade kommit till skada.

Insatsleda­re Robert Otter berättade för Bohuslänin­gens reporter på plats att branden troligen startat i det så kallade trossutrym­met, vilket är utrymmet mellan golvbjälka­rna i ett hus.

– I så här gamla hus har man ofta lagt i och fyllt upp med torra material, och lite vad som helst som tyvärr gärna brinner bra, sa han.

Vid den tiden befann det sig fortfarand­e flera besvikna och lätt chockade gäster utanför restaurang­en.

– Vi hade väntat i 30 minuter på vår mat, men det var bara att bryta upp. Som tur var hann vi inte bli särskilt rädda, säger Andreas Törnqvist från Malmö, som är i Uddevalla på besök hos vänner.

Händelsen inträffar bara några veckor efter restaurang­en öppnade med sitt nya koncept efter att ha bytt både namn och ägare tidigare i somras.

Under onsdagsmor­gonen berättar dock Cruz Meza, en av restaurang­ens delägare, att skadorna var begränsade och att man siktar på att öppna igen till helgen.

– Vi väljer att stänga för att sanera och för att kunna öppna på ett bra sätt igen. Skadan är mellan toaletten och dörren, men det är ingen stor skada, säger han.

Vad var det som hände?

– Vi tror att det var en liten gasolbränn­are, en sån som används till att göra crème brûlée, som på något sätt kom åt det gamla träet i huset. Sen gick det väldigt fort och det var bara att agera, säger Cruz Meza.

Han säger att det var mer rök än eld och att branden var släckt innan räddningst­jänsten kom till platsen. Under saneringen ska även kökets säkerhet ses över.

Planen är att återigen servera hungriga gäster lagom till fredag.

 ?? Bild: Alexander Ekström ?? Restaurang­en hade öppet när branden startade, och flera gäster fick lämna utan mat. Men inga personer kom till skada, varken av eld eller rök, enligt räddningst­jänstens insatsleda­re på plats Robert Otter.
Bild: Alexander Ekström Restaurang­en hade öppet när branden startade, och flera gäster fick lämna utan mat. Men inga personer kom till skada, varken av eld eller rök, enligt räddningst­jänstens insatsleda­re på plats Robert Otter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden