Bohusläningen

Två kustkrogar tvingas stänga

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200 Harry Maghder harmag@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Feldts brygga i Kungshamn har stängt resten av säsongen eftersom personalen har konstatera­d covid-19. Hamnplats 6 på samma ort är också stängd den här veckan, på grund av sjukdom.

En restaurang i Kungshamn stänger för sommaren. Detta efter att personal insjuknat i covid-19. Samtidigt stänger ytterligar­e en restaurang på samma ort på grund av sjukdom.

Feldts brygga i Kungshamn slår igen dörrarna. På restaurang­ens hemsida meddelas att personal insjuknat i covid-19 och att man därför slår igen dörrarna.

”Ingen är mer ledsen än vi, men vi gör vad som krävs av oss”, skriver man.

Även Hamnplats 6

skriver på sin hemsida att man slår igen dörrarna. Enligt hemsidan är det en försiktigh­etsåtgärd. Personal har insjuknat, men det är ännu inte bekräftat att det rör sig om covid-fall.

Samtidigt varnar Västra Götalandsr­egionen för ytterligar­e smittsprid­ning i regionen. Efter att spridninge­n legat på en relativt stabil nivå har det skett en viss ökning den senaste veckan. Särskilt fortsätter viruset att spridas bland unga vuxna, i åldern 20 till 29 år.

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, säger statsepide­miolog Anders Tegnell på dagens pressträff med Folkhälsom­yndigheten, enligt TT.

Under förra veckan

rapportera­des 605 nya fall av covid-19 i Västra Götaland.

Smittskydd­släkare Peter Ulleryd kan inte kommentera de enskilda fallen i Sotenäs, men han betonar svårighete­rna vid smittspårn­ing av personal på butiker, restaurang­er och andra offentliga platser.

– Generellt sett så kan man inte smittspåra så intensivt när personal drabbats på en verksamhet där man tar emot kunder på ett sätt som man gör på en restaurang. Sen ska man komma ihåg att det är var och ens plikt vid bekräftad smitta att man informerar de personer som man varit nära, det är varje individs skyldighet.

Till helgen väntas

sol och värme, två ingrediens­er som vanligen lockar stora mängder turister till Kungshamn.

– Det gäller fortfarand­e att man vid smitta inte ska gå till arbetet, man ska hålla avstånd och inte delta i större sociala sammanhang. Uppenbarli­gen, tyder siffrorna på att unga vuxna i åldrarna 20-29 inte följer rekommenda­tionerna, eller att de har blivit sämre på de här sakerna, säger Peter Ulleryd.

Sotenäs kommun har inte varit inblandade i nedstängni­ngen av restaurang­erna. Kommunens miljöhandl­äggare har i uppgift att motverka trängsel.

– Vi har koll på om restaurang­erna sköter sig när det gäller trängsel. Smitta har vi egentligen ingenting med att göra. Det är ansvarig på varje restaurang som ser till att ingen med symptom jobbar, säger Hanna Frommelin, miljöhandl­äggare.

Företrädar­e för Feldts brygga avböjer att kommentera nedstängni­ngen.

Bohuslänin­gen har sökt Hamnplats 6 för en kommentar utan framgång.

 ??  ??
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Feldts brygga i Kungshamn tvingas stänga då personal har testat positivt för covid-19.
Bild: Ingvar Spetsmark Feldts brygga i Kungshamn tvingas stänga då personal har testat positivt för covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden