Bohusläningen

Sociala insatser inte fler poliser

- P-A Hultman Grebbestad politiskt obunden

Återigen sker ett vansinnesd­åd där civila dödas av kriminella personer, denna gång en tolvårig tjej som berövats livet. En ung tjej som hade hela livet framför sig, har berövats sin framtid.

Nu kommer snart politiker ut och kräver ”fler poliser, hårdare straff”, som Moderatern­a och Socialdemo­kraterna gjort innan. Vi har satsat, säger de, men förstår de inte att de satsat totalt fel?

När ska politikern­a förstå att om man inte satsar på speciella sociala utbildning­ar och insatser kommer dessa tragedier fortsätta.

Man borde börja med att utbilda ett antal tusen människor som jobbar speciellt med barn, unga och familjer. Man måste jobba förebyggan­de, vara ute i skolor, på ungdomsgår­dar, hos föreningar och i familjer. Detta i samarbete med socialtjän­st, polis, föreningar, sjukvård och andra som jobbar med samhällsin­satser.

Då först kan vi börja tala om att satsa rätt. Det är huvudlöst att tro att hårdare straff och fler poliser ska lösa detta samhällspr­oblem.

För nästa exakt ett år sedan skrev jag i Bohuslänin­gen:

”Man pratar ibland om orsak och verkan. Orsaken till att barn och unga hamnar i brottets bana vet vi mycket väl… Sen ska man inte kasta sten i glashus och beklaga sig över samhällets tillstånd och jämra sig om man inte är beredd att satsa så att brott i tidig ålder föregrips. Satsar man på flera tusen tjänster inom

Man borde börja med att utbilda ett antal tusen människor som jobbar speciellt med barn, unga och familjer

området barn, unga och familjer som har eller kan få problemati­k i förebyggan­de syfte. Ja då behövs inte 10 000 fler poliser, detta kan väl knappast vara en svår ekvation?”

När ska våra riksdagspo­litiker förstå detta?

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? När ska politikern­a förstå att om man inte satsar på speciella sociala utbildning­ar och insatser kommer dessa tragedier fortsätta, skriver P-A Hultman efter skjutninge­n i Botkyrka som dödade en tolvårig flicka.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt När ska politikern­a förstå att om man inte satsar på speciella sociala utbildning­ar och insatser kommer dessa tragedier fortsätta, skriver P-A Hultman efter skjutninge­n i Botkyrka som dödade en tolvårig flicka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden