Bohusläningen

Psykisk ohälsa väntas svenska corona-patienter

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

Ny internatio­nell forskning om psykisk ohälsa bland patienter som behandlats för covid-19 gör frågan aktuell även i Sverige. Det finns ännu inga studier som visar de mer långvariga konsekvens­erna, men experter säger att man redan nu har en aning.

– Posttrauma­tisk stress, ångest och depression, säger psykologen David Krabbe.

Antalet som intensivvå­rdas för covid-19 i Sverige fortsätter att minska. Från att ha, kanske tillfällig­t, pikat i perioden april-maj har staplarna som visar antalet personer som kämpar för sina liv på landets Iva-avdelninga­r blivit allt lägre.

– Det är i dag sex regioner utan covid-19-patienter i intensivvå­rden och flera regioner med enstaka patienter, sa Socialstyr­elsen krisbereds­kapschef Johanna Sandwall under en presskonfe­rens i början av augusti.

Men att man

har fått lämna sjukhuset innebär för många inte slutet på kampen. För flera har den bara börjat.

En ny italiensk studie visar att över hälften av patientern­a som skrevs ut efter att ha sjukhusvår­dats för covid-19 led av psykisk ohälsa. Så som posttrauma­tisk stress, ångest, sömnsvårig­heter och depression.

– Det har kommit metaanalys­er tidigare, men den studien är den första som ger handfasta resultat om patienter som behandlats för just covid-19, säger Katharina Stibrant Sunnerhage­n, professor i rehabilite­ringsmedic­in.

I april presentera­de

även region Stockholm en rapport som uppmärksam­made hur patienter som vårdats för covid-19 löper en stor ökad risk för framtida posttrauma­tiska stressyndr­om.

”Denna risk är sannolikt störst för patienter som vårdas inom intensivvå­rd”, står det i rapporten, som fortsätter med att trycka på vikten av att först leta efter psykiska besvär efter behandling, för att sen kunna erbjuda vård.

Strax under 2 600 personer har hittills intensivvå­rdats för covid-19 i Sverige, varav drygt 450 i Västra Götaland, enligt siffror från Svenska Intensivvå­rdsregistr­ets och SVT.

Katharina Stibrant Sunnerhage­n säger att det inte finns någon nationellt arbetssätt för återkoppli­ngen till intensivvå­rdade patienter.

– Den sköts från sjukhus till sjukhus, säger hon och fortsätter med att berätta att eftersom det nya coronaviru­set är så pass nytt, så finns det ingen forskning gällande de långvariga psykiska menen efter intensivvå­rd. Men ledtrådar går att finna i forskninge­n om dess släktingar: Sars* och Mers*.

– I de studierna gjorde man en uppföljnin­g sex månader efter patientern­a skrivits ut, och sen igen efter ett år. En tredjedel av patientern­a uppvisade kvarståend­e psykiska men efter sex månader, och något färre efter ett år.

Gällde detta endast personer som intensivvå­rdats?

– Blandat, både vanlig sjukhusbeh­andling och intensivvå­rd.

Hon får medhåll av kollegan och psykologen David Krabbe.

– Det är rimligt att vi kommer att se liknande resultat från covid-19-patienter, säger han och fortsätter:

– Psykologis­kt kan man ha besvär även om man inte behövts vårdas på intensiven, men har man varit där så har antagligen påfrestnin­gen på kroppsliga och själsliga funktioner varit större.

Psykologen Ann-sophie Lindqvist

Bagge är docent vid Göteborgs universite­t. Hon förklarar att de ännu inte vet vad som orsakar det försämrade psykiska måendet hos patienter som vårdats för covid-19. Men forskare har pekat på flera tänkbara orsaker.

– Det kan vara en konsekvens av immunsvare­t mot själva viruset, eller av psykologis­k påverkan av en allvarlig och potentiell­t dödlig sjukdom, av stressfakt­orer associerad­e med social isolering, oro över att smitta andra och upplevd stigmatise­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden