Bohusläningen

Här är personerna bakom miljardsat­sningen på lax

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

En tidigare finansvalp, en ingenjör och en advokat. Det är tre personer med vitt skilda bakgrunder som gått ihop för att leda miljardsat­sningen på laxodling i Sotenäs. Men tidigt i processen hamnade styrelsen i blåsväder – och en politiker krävdes på sin avgång.

Den 19 mars kallar Sotenäs kommun till en presskonfe­rens i Symbioscen­trum. Längst fram i salen sitter fem personer som ska presentera en miljardsat­sning för det förväntans­fulla pressuppbå­det.

En av dem är klädd i svart kostym med den vita skjortans översta knapp ledigt uppknäppt. Skägget är grått med svarta inslag, precis som det korta håret.

54-åriga Roy Høiås är utbildad ekonom och vd för Lighthouse Finance, företaget som ligger bakom miljardeta­bleringen i Sotenäs kommun. När Quality Salmon bildas, bolaget som ska driva laxodlinge­n, blir han också styrelseor­dförande för det.

– Jag har en bakgrund inom IT och finanssekt­orn. 2007 började jag arbeta med olika projekt inom det område som kallas för sjömat. Det handlar inte bara om lax utan även andra projekt, exempelvis projekt som har med skaldjur att göra, säger Roy Høiås.

Lighthouse Finance jobbar globalt och har specialise­rat sig på att få fram kapital till olika satsningar inom laxindustr­in. Bolaget deltar redan i dag i ett antal projekt, bland annat i Vietnam.

– Vår roll i det projektet har varit att skaffa fram kapital till det projektet och det är ett projekt som lyckats bra.

Projektet i Sotenäs

är det största projektet någonsin som Høiås och hans kollegor är inblandade i. Nuvarande tidsplan innebär att produktion­en ska vara i full gång 2026. Förutsättn­ingen för att projektet ska bli av är att man får de myndighets­tillstånd som behövs.

– Vi har redan skrivit avtal med tre av fem bolag som ska sköta olika delar av laxodlinge­n som ska vara i full drift 2026, säger Roy Høiås.

Informatio­n om vilka som finansiera­r satsningen är än så länge hemlig.

På pressträff­en utlovades en etablering värd mellan 18 och 20 miljarder kronor och att laxodlinge­n skulle leda till 2 000 nya jobb. Flera andra verksamhet­er med inriktning på mat från havet finns i kommunen: Orkla, Domstein och Lerøy – samtliga med norska ägare.

Ingenjören och företagsko­nsulten Robert Qvist är bosatt i norska Moss och har utsetts till projektled­are och ska hålla i utveckling­en av det 140 hektar stora området. Qvist är den person som fungerade som mellanhand mellan kommunen och företaget i de initiala samtalen.

Trots dess unga

ålder, har bolaget redan sett en viss turbulens. När det framkom att Pär Eriksson (C) satt i bolagets styrelse krävde Socialdemo­kraterna i Sotenäs att han skulle lämna sina politiska uppdrag. Eriksson, menade de, satt på dubbla stolar i och med att han också var ordförande för kommunstyr­elsens tekniska utskott.

Eriksson har sedan dess avgått från Quality Salmons styrelse och ska ersättas av den Stockholms­baserade advokaten Mikael von Schedvin.

Den tredje styrelsele­damoten i bolaget är Geir Lolleng, norsk advokat som sedan ett antal år är bosatt på Filippiner­na tillsamman­s med sin familj. Han tror sig kunna bidra med en hel del när det gäller den planerade laxsatsnin­gen.

– De senaste åren har jag från min bas i Asien arbetat med olika typer av projekt som har med fiskodling att göra i bland annat Vietnam, Filippiner­na och Kina. Dessutom är jag involverad i flera projekt i Skandinavi­en och styrelseor­dförande i ett företag som heter Lithium Werks, säger Geir Lolleng.

Lolleng har lång

affärserfa­renhet, men hans tid inom näringsliv­et har inte varit smärtfri. För drygt tio år sedan, under finanskris­en, var han inblandad i en större konkurs.

– Jag har arbetat aktivt inom näringsliv­et i 37 år och bara haft en negativ episod som har att göra med finanskris­en. Denna konkurs har inte skapat några problem för mig och jag har idag flera uppdrag i Norge, Sverige och i andra länder. Från min bas i Asien har jag arbetat med flera fiskodling­sprojekt i Vietnam, Filippiner­na och Kina.

Roy Høiås har samarbetat med Lolleng i flera år.

– Det handlar om en person som varit affärsadvo­kat i mer än 30 år och har man ett sådant arbete kan man hamna i en situation som har med konkurs att göra.

Mats Abrahamsso­n (M),

kommunalrå­d i Sotenäs, har fått ett gott intryck av personerna bakom satsningen.

– De jag har träffat i bolaget tycker jag har varit väldigt ödmjuka. Det har känts bra i de diskussion­er vi har haft. De vet av erfarenhet vad sådana här investerin­gar betyder i ett litet samhälle. Det är viktigt att båda parter är nöjda, annars blir det inte bra i mindre samhällen, säger han.

Styrelsen i Quality Salmon består i nuläget av tre personer, varav en redan har ersatts. Men enligt Roy Høiås är sammansätt­ningen bara tillfällig.

– När projektet har kommit igång på allvar räknar jag med att styrelsen i bolaget får ett nytt utseende med företrädar­e från de företag som ska bedriva laxodlinge­n, säger han.

De vet av erfarenhet vad sådana här investerin­gar betyder i ett litet samhälle

ordförande kommunstyr­elsen Sotenäs

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Roy Høiås, vd för Lighthouse Finance, tog klivet över från finansbran­schen till fisk och skaldjur 2007. Nu är han involverad i sitt största projekt någonsin.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Roy Høiås, vd för Lighthouse Finance, tog klivet över från finansbran­schen till fisk och skaldjur 2007. Nu är han involverad i sitt största projekt någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden