Bohusläningen

Så planerar sjukvården för att återuppta operatione­r

- Källa: VGR Data och analys Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se 0522-99232 Isabella Persson

Endast sex personer vårdades för konstatera­d covid-19 inom Nu-sjukvården på fredagen, och ingen av dem kräver intensivvå­rd. Ett ”förvånansv­ärt lugnt” läge, som öppnar för återhämtni­ng och planering av höstens återgång till planerade operatione­r, säger biträdande sjukhusdir­ektören Anders Kullbratt.

Efter nästan två veckor utan att någon enda patient behövde intensivvå­rdas för covid-19 bröts den positiva trenden förra veckan, när en coronapati­ent behövde läggas in på IVA.

Men nu är

det återigen inga coronapati­enter som intensivvå­rdas inom Nu-sjukvården, som därför kan ge sina medarbetar­e välbehövli­g vila samtidigt som man planerar för hösten.

– Det är ett förvånansv­ärt lugnt läge, och vi har ju få inneliggan­de patienter som vårdas för covid-19 även utanför intensivvå­rdsavdelni­ngarna, säger Anders Kullbratt.

– Samtidigt är det ju en balansgång där vi måste vara redo att varva upp om det behövs. Men vi är tacksamma för varje dag som går nu, då våra medarbetar­e kan vara ute i välbehövli­g vila, fortsätter han.

Nu-sjukvården planerar sedan tidigare för en återgång till vad man kallar det ”nya normala”, och en höst där man hoppas kunna återuppta den planerade vård som fick prioritera­s bort under vårens extrema läge.

Enligt Gunilla Bodén

Olsson, tillförord­nad områdesche­f inom specialise­rade operatione­r, siktar man på att från och med vecka 40 återigen ha full kapacitet när det kommer till planerade operatione­r.

– Vi har sedan i mars gått på halv kapacitet inom operations­verksamhet­en, och från vecka 34 27 personer varav 4 på IVA

Sjukhusen i Väster:

5 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

5 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

2 personer varav 1 på IVA går vi upp en nivå till. Det handlar framför allt om ortopedin, det är den verksamhet som fått stå mest tillbaka, säger hon.

– Vi var tvungna att göra den här prioriteri­ngen under pandemin, eftersom intensivvå­rden och operation hänger ihop. Det handlar om många patienter som exempelvis har ont i sin höft eller i ett knä, och har besvär som kan förvärras över tid. Därför är det viktigt att vi kan komma tillbaka till full kapacitet igen snarast möjligt.

Jag vill hemestra för alltid!

Samtidigt medger Bodén

Olsson att det är svårt att lägga helt tillförlit­liga planer, på grunda av pandemins oförutsägb­arhet.

– Om det blir värre igen och vi får ett nytt utbrott här, med många covid-19-patienter som vi måste ta hand om så kommer vi få tänka om. Vi vet inte vart pandemin kommer att ta vägen.

Det finns speciellt ett tillfälle den här sommaren som har fastnat kvar i minnet. Jag var ute och seglade. Det blåste rejält, säkert 15 sekundmete­r i byarna. Jag seglade från Skaftö och skulle norrut. När jag kom ut till Humparna norr om Bovallstra­nd så blev jag helt tagen.

Vågarna slog upp mot de annars luriga grynnorna som denna dag framstod som tydliga. Tänk dig sådana där surfingvåg­or som man ser på tv från Australien. Och bortanför bara en lång horisont där solen precis skulle försvinna bakom.

Jag har alltid varit bra på hemester, tillbringa­t mina somrar här sedan 21 år tillbaka. Jag har inga planer på förändring. Jag vill hemestra för alltid!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden