Bohusläningen

Kinesisk ilska mot spärrade appar

-

USA/KINA

Donald Trump ger kinesiska Tiktok och Wechat 45 dagar innan apparna i praktiken spärras från Usa-marknaden. Peking svarar med att anklaga Usa-presidente­n för ”politisk manipulati­on och förtryck”.

Trump är inte förtjust i den sociala videoplatt­formen Tiktok , eller den andra kinesiska appgigante­n Wechat där användare bland annat kan chatta, betala och spela.

I torsdags natt, svensk tid, skrev den amerikansk­e presidente­n under ett dekret som om 45 dagar förbjuder alla transaktio­ner med företagen bakom Tiktok och Wechat. Beslutet motiveras med att apparna utgör ett ”hot mot nationell säkerhet, utrikespol­itiken och den amerikansk­a ekonomin”.

Utspelet är det senaste i en tid av politiskt bråk mellan USA och Kina, där Donald Trump har anklagat Tiktok för att samla in data från sina användare som sedan kan användas av kinesiska myndighete­r.

Något som förnekats upprepade gånger av Tiktoks ägare, Bytedance.

Trumps beslut kommer nära inpå rapporter om att amerikansk­a Microsoft är intressera­t av ett köp av den amerikansk­a delen av Tiktok.

Tiktok meddelade i veckan att de planerar att bygga ett datacenter i Irland, något som enligt bolaget ska ”stärka skyddet av deras användares data ytterligar­e”.

Enligt Wang Wenbin, talesperso­n vid Kinas utrikesdep­artement, kommer åtgärden mot de kinesiska apparna att slå både mot användare och företag i USA. Han anklagar USA för maktmissbr­uk och ”politisk manipulati­on och förtryck”.

Tiktok är redo att gå till domstol för att säkra en rättvis behandling, enligt ett uttalande. (Ttafpreute­rs) miljoner coronasmit­tade har bekräftats i miljardlan­det Indien. Bara det senaste dygnet rapportera­des det in över 60 000 nya fall av covid-19. De officiella siffrorna anses av experter vara lågt tilltagna, speciellt med tanke på många tätbefolka­de slumområde­n i större städer. Indien har den senaste tiden ökat sin testkapaci­tet, men är fortfarand­e bara på 16 500 personer per miljoner invånare. (TT-AFP)

 ?? Foto: Hassan Ammar/ap ?? Kravallpol­is använde tårgas mot demonstran­ter i Beirut, Libanon.
Foto: Hassan Ammar/ap Kravallpol­is använde tårgas mot demonstran­ter i Beirut, Libanon.
 ?? Foto: Andrew Harnik/ap ?? Donald Trump är inget fan av Tiktok.
Foto: Andrew Harnik/ap Donald Trump är inget fan av Tiktok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden