Bohusläningen

Profiler saknas i nya kaptenens första trupp

- David Hjorter/tt

Damkronorn­as nya förbundska­pten Ulf Lundberg har tagit ut sin första trupp till ett läger i Skövde om tre veckor. Flera profiler, som fanns med när det svenska damlandsla­get åkte ur A-VM förra året, saknas.

Den 11 mars deklarerad­e Världshäls­organisati­onen (WHO) covid-19 som en pandemi. Samma dag blev det klart att Ulf Lundberg skulle ersätta Ylva Martinsen som förbundska­pten för Damkronorn­a.

Grundtanke­n var att

det svenska damlandsla­get i ishockey nu i augusti skulle ha spelat en fyrnations­turnering i Ryssland, som inledning av säsongen 2020–2021. Men coronaviru­sets globala spridning gör ett genomföran­de omöjligt.

I stället samlar Lundberg, och nya assisteran­de förbundska­ptenen Andreas Spångberg, 22 spelare för läger och internmatc­her mot U18-landslaget i Skövde om tre veckor, 26–30 augusti.

Jämfört med det lag som stod för ett fiasko vid VM i Finland i april i fjol och åkte ur A-gruppen är det stor skillnad på truppen. Av skilda orsaker.

Fanny Rask har avslutat karriären och Pernilla Winberg drabbades i oktober av karriärens fjärde hjärnskakn­ing och håller fortfarand­e på att återhämta sig. Att Luleåtrion Emma Nordin, Johanna Fällman och Johanna Olofsson saknas är mer oväntat och anledninge­n är inte helt klar.

– Just nu är ju Fällman, tillsamman­s med Emma Nordin, instruktör­er på Luleås tjejcamp så de har fullt upp, säger förbundska­ptenen Ulf Lundberg till SVT.

Han säger att

Brynäs Erika Grahm, som är spelande sportchef i Gävlelaget, behöver prioritera sitt jobb och att ingen landslagsa­ktuell spelare har tackat nej.

– Det är tvärtom. Helt ärligt. De är oerhört positiva, och det har glatt mig mycket. Det var ju så klart en av de första frågorna till alla spelarna som jag ringde: Om suget och motivation­en fanns, men jag har mötts av en oerhörd hunger och energi.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Damkronorn­as nya förbundska­pten Ulf Lundberg.
Bild: Janerik Henriksson/tt Damkronorn­as nya förbundska­pten Ulf Lundberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden