Bohusläningen

Bye Bye Bicycle släpper nytt efter oplanerade pausen

-

Det är snart tio år sedan de släppte musik sist, men nu är Bohuslänsb­andet Bye Bye Bicycle tillbaka. I somras överraskad­e de med nya singeln ”Mirrors” och i oktober väntas en helt ny ep.

– Nu betar vi av vår gamla låtskuld efter åtta år utan släpp, säger bandets sångare André Vikingsson.

– Vi har aldrig haft på tapeten att sluta. Då skulle vi behöva ta ett aktiv beslut om att skilja oss, och det vore ju asjobbigt, säger André Vikingsson.

Han tittar på bandkolleg­orna Nils Bengtsson Blomstrand och Samuel Petersson som nickar instämmand­e.

– De här åtta åren blev en ganska naturlig paus och sedan dess har vi låtit det puttra på. Men ambitionen har alltid varit och är fortfarand­e att släppa musik när vi har känt för det, och nu kändes det rätt helt enkelt.

Bye Bye Bicycle bildades under tidigt 2000-tal av barndomsvä­nnerna Samuel Petersson, Jakob Schroeder, Nils Bengtsson Blomstrand, Viktor Engström och André Vikingsson från Bovallstra­nd.

– Vi var ju typ elva-tolv år när vi började spela tillsamman­s. Det blev lite som en musikskola utan lärare, säger Nils skämtsamt.

Efter gymnasiet flyttade de till Göteborg och 2009 släppte de sitt första fullängdsa­lbum ”Compass”. De gav sig ut på en turné i både Sverige och Europa.

– Vi har ju spelat otroligt mycket live. Ett tag var vi nästan mer ett liveband än någonting annat, berättar André.

Tre år senare,

2012, släppte de sitt andra album ”Nature”. Det skulle sedan dröja ytterligar­e åtta år tills publiken fick höra något nytt från bandet igen.

Enligt bandet själva blev det en naturlig paus, trots att den inte var tänkt att vara i åtta år.

– Vi var liksom lite trötta efter senaste skivan. Vi och skivbolage­t ville lite olika grejer och när vi skulle släppa andra skivan var vi väldigt osäkra och nerviga. Så vi tänkte att vi skulle pausa något år för att ladda batteriern­a, säger André.

– Men så började alla plugga, några fick barn... och vips så hade det gått åtta, tillägger Nils och de alla brister ut i skratt.

– Självklart har vi setts och repat under åren och även spelat live, men det har inte blivit att vi har släppt något nytt.

Enligt både André, Nils och Samuel föddes pausen ur en del besvikelse­r som uppkom efter andra skivan.

– Med första skivan var det så enkelt. Allt hände första gången och man hade helt andra förväntnin­gar. Det spelade ingen roll om vi spelade för 600 personer på en festival eller för 20 personer på ett litet hak i Tyskland, allt som hände var liksom kul, säger André.

– Efter andra skivan kände vi mer press och hade högre förväntnin­gar på hur det skulle bli, och då tappade vi sugen helt enkelt, säger Nils. André instämmer:

– Vi ställde till och med in spelningar för första gången och ingen var riktigt sugen på att spela. Sedan hade vi ju spelat konstant sedan vi var 13-14 år, och då blev det naturligt

 ?? Bild: Elin Gustafsson ?? Bohuslänin­gen träffar tre av Bye Bye Bicycles fem medlemmar, André Vikingsson, Nils Bengtsson Blomstrand och Samuel Petersson tillsamman­s med sin son. Trots att livspussle­t gör det svårt för dem att ses allihopa samlade ser de till att ta sig den tiden, bland annat här på kafét Matería i Göteborg.
Bild: Elin Gustafsson Bohuslänin­gen träffar tre av Bye Bye Bicycles fem medlemmar, André Vikingsson, Nils Bengtsson Blomstrand och Samuel Petersson tillsamman­s med sin son. Trots att livspussle­t gör det svårt för dem att ses allihopa samlade ser de till att ta sig den tiden, bland annat här på kafét Matería i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden