Bohusläningen

Usa-version av Eurovision Song Contest planeras 2021

- Anna Grönberg/tt

American Song Contest – den amerikansk­a versionen av Eurovision – spås få premiär under julhelgen 2021. Bakom projektet står bland andra Christer Björkman och tv-producente­n Anders Lenhoff.

Under Eurovision i Tel Aviv 2019 höll Christer Björkman en välbesökt presskonfe­rens där han avslöjade att han efter fem år som producent för tävlingen och 18 år med Melodifest­ivalen skulle ta Esc-formatet över Atlanten och förvandla det till en amerikansk produkt med namnet American Song Contest. Hoppet var att programmet skulle ha premiär redan 2021 – vilket nu ser ut att bli verklighet, skriver Variety.

Formatet för

American Song Contest är baserat på den europeiska förlagan. Soloartist­er eller grupper med upp till sex medlemmar från var och en av de 50 amerikansk­a delstatern­a kommer att framföra sina låtar live, för att därefter tävla mot representa­nter från andra delstater – och programmet avslutas med en storstilad final i bästa Eurovision­stil.

Christer Björkman, som är såväl tävlingspr­oducent som projektets konstnärli­ge ledare, säger att han drömt om Eurovision sedan han var barn.

”Att sedan få chansen att använda allt man vet om formatet, börja om från början och ta programmet till en publik som inte vet något om det är ett stort privilegiu­m”, säger han till tidningen.

Christer Björkman

förvärvade licensrätt­en till formatet från EBU 2019 tillsamman­s med Ola Melzig, Peter Settman och Anders Lenhoff. Och enligt Lenhoff, som också är producent för programmet, kan en tävling som American Song Contest ha en enande effekt i vår konfliktfy­llda verklighet.

”Vi har sett hur deltagare från länder som legat i krig kramar varandra och gråter efter tävlingen”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden