Bohusläningen

Stoppa ogräset med ett blommande grönt täcke

- Trädgårdsd­eigner Lisa Wallström TT

Det finns växter som både är prydnader och hjälpredor i trädgården. Effektiva marktäckar­e förhindrar att ogräs sprider sig och bevarar jordens fuktighet. En klockren kombinatio­n.

Växter som täcker bar jord och bildar täta mattor kallas för marktäckar­e. Hit hör till exempel flocknäva, myskmadra, rosenplist­er och röd sockblomma. Rätt använda är de en riktig välsignels­e i trädgården.

Dels är de vackra i sig, dels hjälper de till att bevara jordens fuktighet och hindrar oönskat ogräs från att slå rot.

– Jag använder mig nästan alltid av marktäckar­e när jag designar och planerar trädgårdar och rabatter, säger Ann Hallén.

Hon är landskapsa­rkitekt

och trädgårdsd­esigner på det egna företaget Shape it green. Hennes uppdrag kan både handla om att rita och planera trädgårdar från grunden och att förnya delar av en redan etablerad tomt eller innergård.

Förmågan att breda ut sig är det som utmärker en bra marktäckar­e. De behöver dessutom vara tillräckli­gt täta eller höga för att inte ge utrymme för oönskade växter. Marktäckar­e sprider sig genom utlöpare, sidoskott eller fröer och bidrar genom sitt växtsätt till en mer lättskött trädgård med mindre ogräsrensn­ing.

– Förutom i rabatter, tycker jag att det är bra att sätta dem under buskar och träd där det kan vara svårt att komma åt med gräsklippa­ren.

På skuggiga delar

av gräsmattan, där det lätt blir mossigt och trist, kan marktäckar­e vara ett bra val.

– På norrsidan av tomten är det jättefint att ersätta gräset med ormöga eller myskmadra. Den senare doftar också gott – precis som nyslaget hö.

Ett önskemål är ofta att marktäckar­en är lågväxande. Den ska inte ta över och skymma eller kväva andra växter i rabatten. Men det är en svår balansgång. För samtidigt vill man ju att den ska spridas och förhindra att ogräs får fäste.

– Det gäller

att välja rätt sort och att inte placera en alltför invasiv variant bredvid känsliga och lågväxande perenner, som till exempel violer, vivor eller mossflox. Men kombinerar man dem med robusta, högre perenner som jätterams, röd solhatt eller funkia blir det jättefint, säger Ann.

En del marktäckan­de växter breder ut sig bra, men är så låga eller glesa att de har svårt att hindra ogräs i en rabatt, det gäller till exempel kattfot, timjan och silverarv. Däremot fungerar de bra på torr, mager jord, i stenpartie­r eller i upphöjda rabatter, där få andra växter trivs och konkurrera­r om utrymmet.

– Det är

fint att använda samma sort på flera ställen i trädgården. Det hjälper till att hålla ihop helheten och lyfta fram andra blommor så att de kommer till sin rätt, tipsar Ann.

Tänk på att många av marktäckar­na också blommar. Det gäller att de passar ihop färgmässig­t med den övriga rabatten. Vissa sorter blommar fort över och blir därefter en grön bas mot vilken perenner, träd och buskar framträder bättre.

Hemma i Anns

egen trädgård finns det marktäckar­e på flera ställen.

– Jag är förtjust i myskmadran och planterade den i en rabatt på den skuggiga sidan av huset där den har sällskap av ormöga, vit skogsaster och funkior. Sedan har den själv spridit sig till en soligare rabatt – den gör ofta så, hoppar omkring lite. Ibland är det fint när man får hjälp av naturen, säger hon och skrattar.

Ha helst inte fler än två–tre olika sorters marktäckar­e i en och samma rabatt. Då finns risk att intrycket blir rörigt.

De flesta sorterna

är lätta att sköta när de väl har etablerat sig.

– Om man ser till dem samtidigt som man pysslar om de övriga växterna klarar de sig fint. De kräver ingen särskild insats.

Gödsla och vattna i lagom mängd så håller de stilen i många år.

– Det kan vara bra att sätta en kant mellan rabatten och gräsmattan för att undvika att gräsen tar sig in bland marktäckar­na, säger Ann Hallén.

Gör man det kan man se fram emot mindre rensande och mer växtprakt i sin trädgård.

Jag använder mig nästan alltid av marktäckar­e när jag designar och planerar trädgårdar och rabatter

 ??  ?? Myskmadra fungerar utmärkt som marktäckar­e.
Myskmadra fungerar utmärkt som marktäckar­e.
 ??  ?? Det finns inget bättre än en välfylld och prunkande rabatt. Hemma hos Ann Hallén samsas pionerna med stäppsalvi­a, ’Caradonna’.
Det finns inget bättre än en välfylld och prunkande rabatt. Hemma hos Ann Hallén samsas pionerna med stäppsalvi­a, ’Caradonna’.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden