Bohusläningen

Renovering av folkkära korvkioske­n fallit mellan stolarna

Strutkiosk­en från Folkets park skulle restaurera­s och återuppför­as på ny plats. Men efter sju år har inte mycket hänt.

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se

Restaureri­ngen av den folkkära strutkiosk­en från Folkets park har gått i stå. Minst sagt. Efter sju år är projektet långt ifrån klart.

Den 2 september 2013 kom kranbilen. Struttaket på korvkioske­n vid Folkets park lyftes av och kiosken flyttades till Östrabo Yrkes. Där var avsikten att gymnasieel­everna skulle restaurera kiosken som en del av undervisni­ngen. Kiosken skulle sedan få nytt liv som glasskiosk vid bangolfen i Skeppsvike­n.

Vid Folkets hus blev det bostäder men den planerade renovering­en av korvkioske­n ligger på is.

– Det har varit svårt att få ihop och i nuläget finns det ingen som kan ta tag i uppdraget. Plåtslager­ieleverna gör praktik på företag under årskurs 2 och 3 och det är ett komplicera­t arbete för förstaårse­leverna. Som jag ser det i nuläget har vi svårt att kunna göra detta, säger Ulf Sjöstrand, rektor för Ba-programmet.

Det kommer som en nyhet för kommunanti­kvarie Carl Casimir:

– Oj då. Det är en liten chock. Vi har inte velat forcera renovering­en utan syftet var att det skulle vara till största möjliga pedagogisk­a nytta för gymnasieel­everna. Som det låter nu blir jag orolig förstås.

Vad händer nu?

– Ingen aning. Vi måste ju göra något. Jag får ta diskussion­en med skolan om de känner att de inte kan klara det. Sedan får vi hitta någon annan lösning, säger Carl Casimir.

Hur ser du på möjlighete­n att kommunen bekostar en profession­ellt utförd restaureri­ng istället?

– Det finns medel att söka via länsstyrel­sen för den här typen av arbeten. Vi har tidigare ansökt och fått ut litet av medlen. Men eftersom renovering­en gick så långsamt drog vi tillbaka ansökninge­n. Jag kan inte bedöma hur stora möjlighete­rna är att få nytt bidrag. Vi får ta ett nytt tag.

50-talsbyggna­den med sin uppnosiga silhuett har kartlagts av byggnadsan­tikvarier från Bohusläns museum. Redan 2013 konstatera­des att kiosken var i mycket dåligt skick. Målet var att rädda kiosken från förfall, reparera den och placera den på en ny plats.

Byggnadsan­tikvarie Ulla Karlström var engagerad i projektet med strutkiosk­en både 2013 och 2017 när hon efterlyste privata bilder på hur kiosken såg ut på 50-talet. Då försökte hon bland annat lösa gåtan med byggnadens originalfä­rg.

Hur gick det?

– Jag fick något enda napp från allmänhete­n, ett par bilder. Men jag minns dåligt, det var så länge sedan, säger hon.

Trots att åren gått och restaureri­ngen dragit ut på tiden beskriver Carl Casimir strutkiosk­en som en tillgång.

– Ett så fint objekt som detta behöver tas tillvara. Så att besökarna i staden kan ha tillgång till den. Så här kan det inte få vara.

 ??  ??
 ?? Bild: Julia Forsberg ?? Fjärran från sin forna glans väntar strutkiosk­ens karaktäris­tiska tak på att få omsorg. Efter sju år har inte mycket hänt och här ligger taket än idag vid Östrabo Y.
Bild: Julia Forsberg Fjärran från sin forna glans väntar strutkiosk­ens karaktäris­tiska tak på att få omsorg. Efter sju år har inte mycket hänt och här ligger taket än idag vid Östrabo Y.
 ??  ?? Ulf Sjöstrand, rektor Ba-programmet vid Östrabo Yrkes, säger att det hela tiden funnits en ambition att eleverna skulle restaurera kiosken men att det har varit svårt att få till det. Dessutom har läraren som var mest engagerad i projektet slutat.
Ulf Sjöstrand, rektor Ba-programmet vid Östrabo Yrkes, säger att det hela tiden funnits en ambition att eleverna skulle restaurera kiosken men att det har varit svårt att få till det. Dessutom har läraren som var mest engagerad i projektet slutat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden