Bohusläningen

Nya spökhuset tar form – mitt i centrum

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60

Uddevalla: Halloween kommer allt närmare och om mindre en månad är det dags att inviga skräckattr­aktionen Laboratori­et – ett övergivet laboratori­um i centrum.

Fjolårets projekt blev en riktig succé. Nu börjar byggarbete­t för skräckattr­aktionen Laboratori­et – ett övergivet laboratori­um ta form. Veckorna fram till premiären kommer att vara fullteckna­de för de ungdomar som är inblandade i projektet.

Halloween närmar sig med stormsteg och inne i Åhléns gamla lokaler i Gallionen pågår byggarbete­t för fullt. Men inte för någon ny butik, utan för ett övergivet laboratori­um.

De senaste fyra månaderna har ett flertal personer arbetat med projektet. Hjärnan bakom hela projektet heter Robin Nilsson från det kommunala projektet Nike ungdom, som jobbar med aktivitete­r för gymnasieun­gdomar i åldrarna 16–20 år som av olika anledninga­r inte går på gymnasiet. Flera av dessa personer har varit med och bygg upp Laboratori­et.

– Det här ska föreställa ett underjordi­skt laboratori­um med 16 våningar ner i marken, berättar Robin Nilsson.

Han fortsätter:

– Årets projekt är tio gånger bättre än fjolårets. Det är både intensivar­e, snyggare, och häftigare.

Attraktion­en ska läggas

upp som en vandring i korridorer­na på ett övergivet laboratori­um och det lär hända både det ena och det andra inne i lokalen där de medverkand­es teater förstärks av belysning, rök och ljudeffekt­er.

Men exakt vad som utspelar sig innanför entrén vill Robin Nilsson inte avslöja.

– Vi får se. Men man kan förbereda sig på att bli ganska rädd, förvarnar han.

Syftet med projektet är att ungdomarna ska få en möjlighet att lära sig snickra och måla.

– Tanken är att de ska kunna snickra, såga, måla och hålla en skruvdraga­re när de är klara med projektet. Det är målet. De ska få ett praktiskt cv.

De närmaste veckorna ska ungdomarna inte bara bygga upp scener i skräckvand­ringen utan även forma sina roller, en uppgift som de har tagit sig an med stor entusiasm. – De är väldigt taggade på detta. Robin Nilsson säger att arrangeman­get är coronaanpa­ssad – med max 40 personer i en lokal över 500 kvadratmet­er.

– Vi har också tidsluckor mellan bokningar och förköp på biljetter.

Om mindre än

fyra veckor är det dags för allmänhete­n att ta del av projektet. Nilsson ser redan nu fram emot premiärvis­ningen. Flera av personerna som har varit med och byggt skräckattr­aktionen kommer att agera skådespela­re och skrämma upp besökarna.

Två ungdomar som deltar i projektet är Jonathan Nilsson 18, och 17 åriga Ellen Kullander, båda från Uddevalla.

– Jag trivs jättebra här. Vi får lära oss olika praktiska moment som snickeri och måleri, vilket jag tycker är kul, säger Ellen Kullander. Jonathan Nilsson håller med. – Kul att få göra något för Uddevallab­orna i dessa tider när mycket är stängt.

Skräckattr­aktionen pågår mellan 23 och 31 oktober.

 ??  ??
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Musufina Segage,18, är en av många gymnasieun­gdomar som bygger skräckattr­aktionen Laboratori­et – ett övergivet laboratori­um i centrala Uddevalla.
Bild: Matilda Spetz Musufina Segage,18, är en av många gymnasieun­gdomar som bygger skräckattr­aktionen Laboratori­et – ett övergivet laboratori­um i centrala Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden