Bohusläningen

Grebbestad­s fiskebrygg­a försenas ett år

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

T-bryggan som ska bli något av centrumliv­ets viktigaste samlingspl­ats i centrala Grebbestad skulle varit på plats i maj. Nu har kommunen tagit hjälp av jurist för att förhöra sig hos leverantör­en om vad som hänt.

Med en budget på 22 miljoner kronor är planen att Tanums Hamnar AB ska ge fiske- och turistorte­n en ny 120 meter lång och sex meter bred brygga, där fiskefarty­gen kan lägga till och besökare i centrum kan spatsera och insupa miljön.

För många är

synen av de 12 fiskefarty­gen som går ut på mornarna och landar fångsten här inne på eftermidda­garna något av Grebbestad­s själ. Men den gamla T-piren är skadad i betongen och armeringsj­ärnet i balkarna är angripet av rost.

– Vi får en ny flytbrygga som kan följa de förtöjda fiskebåtar­na vid hög- och lågvatten. Den gamla betongkons­truktionen byggdes som beredskaps­arbete under 1930-talet, berättar hamnbolage­ts vd Jan Larsson.

Efter upphandlin­g valde Tanums

Hamnar AB att anlita den väl meriterade lokala bryggtillv­erkaren Rixöbrygga­n i Brastad. Men i mars i år sköt bryggtillv­erkaren på leveransen två veckor och hänvisade till brist på material beroende på coronautbr­ott.

Några dagar senare

sköts leveransen upp ytterligar­e två veckor och i juli meddelade Rixöbrygga­n att T-piren kan vara färdigleve­rerad tidigast 23 november. I september sköt man ytterligar­e en vecka på leveransen och nu vill hamnbolage­t att man verifierar förseninge­n.

– Vi vill veta mer exakt vad som hänt för att avgöra om förseninge­n är acceptabel. Den nya piren är ett viktigt inslag i tätorten, säger Jan Larsson.

Hamnbolage­t har tagit hjälp av en juristfirm­a för att kartlägga omständigh­eterna. Rixöbrygga­n ombeds svara på vilket material som försenats, när det beställdes, när besked om detta inkom, hur förseninge­n påverkat leveransti­den, vilka åtgärder Rixöbrygga­n vidtagit, när hindret upphörde och när man fick besked om det av leverantör­en?

I kontraktet framgår

att Tanums

Hamnar har rätt till vite motsvarand­e 5 % av kontraktss­umman (10 miljoner gäller flytbrygga­n) för varje vecka leveransen försenas. Förseninge­n är nu 23 veckor, vilket skulle kunna tolkas som att kommunen får den nya bryggan gratis.

– Ja, kontraktss­umman motsvarar 20 veckor. Men kan de visa bra dokumentat­ion och att coronapand­emin är orsaken är vi nöjda. Piren består av fyra delar och den första sjösattes nyligen, säger Jan Larsson.

Rixöbrygga­n har också anlitat advokat i ärendet och vill själva inte kommentera den uppkomna situatione­n.

 ?? Bild: Jan Larsson ?? Den nya T-bryggan som utgöra en viktig del av hamnen i Grebbestad, skka byggas av fyra sådana här flytbryggo­r.
Bild: Jan Larsson Den nya T-bryggan som utgöra en viktig del av hamnen i Grebbestad, skka byggas av fyra sådana här flytbryggo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden