Bohusläningen

Den gröna tillväxten är verklighet – ingen myt

Det är en viktig insikt att grön tillväxt är möjlig, eftersom klimatomst­ällningen annars skulle behöva leda till stora konflikter om hur resurser ska fördelas.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

När tillväxten ökar, ökar även koldioxidu­tsläppen. Idén om ”frikopplin­g” mellan utsläpp och tillväxt är falsk. Det skriver Jonas Bane, ordförande för Klimatriks­dagen (Aftonblade­t 18/9), och menar att det finns många studier som visar att han har rätt.

Vilka studier det handlar om nämner han av en tillfällig­het inte. Inte heller att det finns en hel del som pekar på raka motsatsen. I boken ”More from less” visar ekonomen Andrew Mcafee på hur rika länder når en vändpunkt i sitt resursanvä­ndande. Trots – eller snarare tack vare – ekonomisk tillväxt förbrukas mindre mängder metaller och andra naturresus­er. Vi använder mindre åkermark för att producera mer mat. Utsläpp minskar trots ökad produktion.

Vissa länder har bara börjat resan, medan andra kommit en bit på vägen. Sverige är ett exempel på det senare. I studien “Mycket mer för mindre” visar biträdande professor Christian Sandström och doktorn i ekonomi Jonas Grafström – båda vid forsknings­institutet Ratio – på att Sveriges ekonomi nästan fördubblat­s sedan 1990. Befolkning­en ökade med 1,6 miljoner människor. Ändå minskade koldioxidu­tsläppen med 27 procent under samma tid.

En invändning mot detta brukar vara de konsumtion­sbaserade utsläppen. Det vill säga, svenska konsumente­r bidrar till ökade utsläpp i andra länder genom att efterfråga varor som produceras där. Sverige har enligt denna tanke inte minskat utsläppen utan bara flyttat produktion­en utomlands.

Men dels har de konsumtion­sbaserade utsläppen minskat sedan mätningarn­a inleddes 2008. Dels är det ett märkligt sätt att mäta, eftersom det gör svenska konsumente­r ansvariga för kinesiska utsläpp, utan att göra motsatt beräkning för de varor vi skickar ut i världen. Om andra länders företag och konsumente­r skulle betraktas som ansvariga för de utsläpp som svenska exportvaro­r genererar blir “frikopplin­gen” för svensk del än mer tydlig.

Dessutom är den svenska exporten i de allra flesta fall mycket positiv för klimatet. Ett pappersbru­k i Kina släpper ut uppskattni­ngsvis 14 gånger så mycket koldioxid för varje ton pappersmas­sa det producerar, jämfört med ett svenskt. Tack vare vårt nästan helt fossilfria energisyst­em är industripr­oduktionen här längder bättre än på de flesta håll i världen. Skulle vi få ”dra av” de utsläpp vi tränger undan i andra länder skulle det vara positivt för vår del.

En brittisk studie som räknade på det sättet konstatera­de också att Storbritan­nien utgör ännu ett exempel på absolut frikopplin­g mellan tillväxt och koldioxidu­tsläpp.

Till sist handlar det dock inte om bokföring, utan om att få ner utsläppen. Det rimliga för att åstadkomma det är att länder fokuserar på det de kontroller­ar, det vill säga de utsläpp som genereras inom de egna gränserna.

På global nivå är världen ännu inte närheten av någon frikopplin­g. Klimatfråg­an är långt ifrån löst. Men det är en viktig insikt att grön tillväxt är möjlig, eftersom klimatomst­ällningen annars skulle behöva leda till stora konflikter om hur resurser i stagnerand­e eller krympande ekonomier ska fördelas. Risken är stor att världens fattigaste skulle drabbas oproportio­nerligt hårt. Grön tillväxt är ingen myt, utan en fyr att rikta in klimatomst­ällningen på.

 ?? Bild: Ted S. Warren ?? Koldioxidu­tsläppen måste minska, och vissa menar att den ekonomiska tillväxten inte går att förena med det.
Bild: Ted S. Warren Koldioxidu­tsläppen måste minska, och vissa menar att den ekonomiska tillväxten inte går att förena med det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden