Bohusläningen

Positiva besked om Bassholmen

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

I veckan kunde Bohuslänin­gen rapportera att länsstyrel­sen är positiv till att ändra i naturreser­vatsföresk­rifterna för Bassholmen. Föreskrift­erna skrevs på 70-talet och andas en misstänksa­mhet mot all turism som inte baseras på att man ror ut till ön själv med en egen matsäck. ”Ön får under inga förhålland­en göras till något slags turistcent­rum med kommersiel­la intressen som till exempel uppförande av glass-, korv- eller kaffebarer”.

Länsstyrel­sens handläggar­e Maria Johansson berättar att kommun och stat nu samarbetar för ”mer funktionel­la och tidsenliga föreskrift­er”.

– Vi vill ju att folk ska kunna komma ut i naturen och vill möjliggöra friluftsli­v på Bassholmen, säger kommunens ekolog Sofia Stengavel.

Kommunalrå­det Ingemar Samuelsson (S) konstatera­r att coronakris­en ”lägger en våt filt över så mycket”. Det förefaller som att Uddevalla turism AB fortsätter att driva verksamhet­en på Bassholmen även nästa år. Det blir alltså inga stora förändring­ar under överskådli­g tid, vilket är klokt med tanke på rådande osäkerhet för kommunens finanser och turistindu­strin i stort.

Miljön och naturen på Bassholmen borde kunna upplevas av fler, både turister och Uddevallas medborgare.

Men oavsett om det är ett kommunalt bolag eller privat bolag som har verksamhet på ön, innebär de nuvarande föreskrift­erna en död hand över utveckling­en. Glass, korv och kaffe kommer inte att göra kommunens innehav av ön till en vinstaffär, men det har aldrig varit meningen. Däremot öppnar det för att turister kan få en bättre upplevelse, vilket i sig kan locka fler till ön. Länsstyrel­sen positiva inställnin­g är alltså inte bara glädjande för Bassholmen­s utveckling, utan också helt nödvändig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden