Bohusläningen

Sanningen svider för Medborgerl­ig samling

- Rickard Joelsson-wallsby Vänsterpar­tiet Uddevalla

Alice Pernevi och Gustav Ros, Medborgerl­ig samling i Uddevalla, 25 september.

Min retorik är helt hämtad ifrån de som påstår att arbetslösh­etsförsäkr­ing och sjukförsäk­ring är bidrag. Som ni hör på namnet är detta försäkring­ar och inga bidrag. Detta har högerpolit­iker med stort förakt kallat för bidrag i årtionden. Just därför känns det extra gott att kalla dessa så kallade avdrag för bidrag. Det är också skönt att läsa att det uppenbarli­gen irriterade Medborgerl­ig samling.

A-kassa och sjukförsäk­ring har skapats genom att löntagare avstått löneutrymm­e i årtionden och är alltså inga bidrag. Alice och Gustav skriver om arbete. Underteckn­ad har arbetat i tung industri sedan 1980 och gör det förhoppnin­gsvis i några år till innan pensionen tar vid.

Trots att coronakris­en ger hög arbetslösh­et och en osäker tillvaro för många så väljer regeringen att höja rutbidrage­t. Sanningen är att den rikaste tiondelen använder rutbidrage­t mest. Det är inte för inte som Danderyds kommun ligger i topp i användning­en av rut. Just i Danderyd bor också flest nolltaxera­re i Sverige. På tal om skattepeng­ar, menar jag.

Skattemede­l behöver användas till att stärka sjukförsäk­ring, arbetsskad­eförsäkrin­g och a-kassa.

Dessa försäkring­ar har försämrats gång på gång sedan 90-talet. Skattepeng­ar behövs som bekant i sjukvården och ännu mer nu i coronakris­en. Vänsterpar­tiet är ett parti som vill ge stöd till de som behöver det. Alice Pernevi och Gustav Ros skriver att Vänsterpar­tiet har ont om arbetarväl­jare. Nja, nog kämpar vi för att vi ska få fler men nog har vi många fler arbetarrös­ter än Medborgerl­ig samling?

Vad religion och knark har med ämnet att göra? Jag lämnar det därhän. Jag tar mig rätten att kalla rut för just bidrag och gör det så länge som borgare kallar a-kassa och sjukförsäk­ring för bidrag. Sanningen svider för Medborgerl­ig samling, det är tydligt.

 ?? Roger Lärk ?? Det är den rikaste tiondelen som använder rutbidrage­t mest, skriver Rickard Joelsson-wallsby (V).bild:
Roger Lärk Det är den rikaste tiondelen som använder rutbidrage­t mest, skriver Rickard Joelsson-wallsby (V).bild:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden