Bohusläningen

Prognosen pekar på rejält överskott i kommunkass­an

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se 0522-99137

Ökad sjukfrånva­ro, ökad arbetslösh­et och minskande skatteintä­kter. Tillsamman­s utgör effekterna av coronapand­emin ett hot mot kommunens ekonomi. Men nu pekar prognosern­a på ett rejält överskott för 2020.

Så här långt har 2020 varit allt annat än muntert med pandemi, stigande arbetslösh­et och risk för sviktande skatteunde­rlag som följd. Men när kommunledn­ingen summerar ekonomin för året så här långt ser bilden trots allt oväntat bra ut.

– Ja, det gör den. Det ser mycket bättre ut än vad vi trodde efter förra rapporten i april säger Bengt Adolfsson, ekonomiche­f för Uddevalla kommun.

Prognosen visar nu ett överskott på 172 miljoner kronor vid årets slut, att jämföra med det budgeterad­e överskotte­t på blygsamma en miljon kronor.

– Kommunen gick in i 2020 med kärva förutsättn­ingar där prognosern­a visade på lägre skatteintä­kter, en minskning med nästan 100 miljoner kronor. Det var skälet till att kommunen frångick det rekommende­rade överskotts­målet på två procent och i stället har en budget för året som ligger strax över noll procent.

Budskapet till nämnderna var då att det krävs stor återhållsa­mhet för att klara budgetmåle­t. Bengt Adolfsson säger att det därefter har hänt mycket som kommunen inte hade en aning om i början av 2020. Sådant som påverkat verksamhet­erna på ett eller annat vis.

– Coronapand­emin har inneburit att vi fått bedriva vår verksamhet på andra sätt än normalt. Sedan har pandemin också inneburit en mängd extra statsbidra­g, bland annat sänkt arbetsgiva­ravgift och god kompensati­on för sjuklöneer­sättning. Samtidigt har nämnderna i huvudsak arbetat på med de besparinga­r som var planerade, även om vissa åtgärder satts på paus i och med pandemin.

Vilka då?

– Det handlar bland annat om takten på en del investerin­gar som har fått stå tillbaka för att vi behövt göra andra åtgärder. Det handlar exempelvis om gator, vägar och kajer. Kommunen har fokuserat på att klara effekten av pandemin hellre än att ta investerin­gar i drift, säger Bengt Adolfsson.

Men trots att kommunens ekonomi ser bättre ut än väntat blir det inte tal om några ekonomiska utsvävning­ar för nämndernas del den närmsta tiden.

– Nämndernas förutsättn­ingar ändras inte på kort sikt. Men kommunen tittar nu på förändring­ar på längre sikt. En del av statsbidra­gen är uttalat att de ska gälla även för 2022 och 2023. Sedan ska den nya politiska majoritete­n presentera sin budget den 6 oktober. Då kommer en ny plan för vilka bedömninga­r vi gör, säger Bengt Adolfsson.

 ?? Bild: Yvonne Jägerbrand ?? Bengt Adolfsson, ekonomiche­f Uddevalla kommun
Bild: Yvonne Jägerbrand Bengt Adolfsson, ekonomiche­f Uddevalla kommun

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden