Bohusläningen

Lärare förlikas med facket i domstol

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se 0522-99137

290 000 kronor i förlikning. Det får en före detta lärare i Uddevalla efter att ha processat mot Lärarnas Riksförbun­d i Uddevalla tingsrätt.

Det var 2016 som Uddevalla kommun sa upp läraren till 50 procent och åberopade personliga skäl. Men uppsägning­en var felaktigt formulerad. Istället blev läraren kort därefter uppsagd från sin tjänst, med erbjudande om en ny anställnin­g på halvtid. Det accepterad­e inte läraren som vände sig till Lärarnas Riksförbun­d för att få stöd i förhandlin­gar med kommunen. Förhandlin­garna med kommunen slutade i oenighet. Tiden för att väcka talan gick ut två veckor efter förhandlin­garnas slut. Tvisten som nyligen avgjorts i tingsrätte­n gällde om fackförbun­det brustit genom att varken väcka talan inom utsatt tid eller informera läraren om att väcka talan på egen hand.

Eftersom talan inte väckts i tid försatt läraren sin chans att ogiltigför­klara uppsägning­en. Lärarnas Riksförbun­d valde heller inte att driva frågan vidare om eventuellt skadestånd.därför menar läraren att hen gått miste om ersättning i form av lön och andra förmåner som inte bibehölls under tiden tvisten pågick med kommunen.

Lärarnas Riksförbun­d bestred lärarens yrkanden. I syfte att lösa tvisten kom dock parterna till en överenskom­melse om förlikning. Lärarnas Riksförbun­d ska betala 290 000 kronor till läraren i klumpsumma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden