Bohusläningen

Lelångenba­nan lever vidare genom ett gäng hängivna tågentusia­ster

-

Det finns en särskild himmel för de tåg som slutat gå på Lelångenba­nan. Den smalspårig­a järnvägens vänner har byggt ett litet paradis i Ängebacken.

På torsdagar är det ett erfaret gäng som träffas på Ängevi, IK Rössös tidigare hemmaplan. Omklädning­srummen har fått ge plats för åtskilliga meter järnvägsmo­deller, eller snarare moduler bestående av miljöer som Lelångenba­nan gick igenom. Den riktiga Lelångenba­nan som invigdes 1895 av Oscar II blev 89 kilometer lång, och sträckte sig mellan Uddevalla och Bengtsfors.

– Om vi byggt hela banan skalenligt skulle den ha blivit två varv runt Rimnersval­len, berättar Bengt Hallström.

Sällskapet har därför

nöjt sig med att hoppa över en del mossar mellan stationern­a och i stället koncentrer­a sig på att bygga upp stationsom­rådena och andra välkända platser, som det en gång var i skiftet mellan 1950- och 60-tal.

– Det är lite flytande, vi har inte bestämt oss riktigt, säger Lars-inge Karlsson.

Den tidigare idrottspla­tsen är den fjärde lokalen som sällskapet använt för sin järnväg. Tidigare har man huserat på Sörvik och i Björbäck en kortare tid. Flytten till Ängebacken i slutet av 2016 och arrenderin­g av lokalen har medfört att föreningen fått större plats. Nu är det så att säga raka spåret.

– Tidigare fick vi bygga i zickzack, efter att vi flyttat in har vi fått förlänga spåret mellan modulerna, säger Bengt Hallström.

Hela modellen kretsar kring järnvägen, men för medlemmarn­a handlar det inte om att bara leka med tåg utan att framför allt berätta om historien kring Lelångenba­nan som upphörde 1964. Resterna av banvallen finns kvar i Uddevalla men är numera förvandlad till en gång- och cykelväg som sträcker sig förbi Bjursjön.

Vore det inte

coronatide­r hade Lelångenba­nans vänner tagit emot besök regelbunde­t och haft öppet hus en gång om året, som tidigare. En hel del detaljkuns­kap om bland annat byggnadern­a har dessa besökare kunnat bidra med, förutom den dokumentat­ion som medlemmarn­a letat fram på egen hand.

När Lars-inge Karlsson visar Bohuslänin­gen runt banan från starten vid nuvarande Kampenhof kan han därför förmedla mycket kunskap om det liv som järnvägen var en del av.

Längs spåret passerar vi djurmarkna­den i Uddevalla och timmer som flottas från Sundsbron.

För att få plats med hela banan skulle de behöva förlänga huset 20 meter. Det kommer inte att hända, men på något sätt ska de få in Lelångenba­nan norr om Bäckefors också.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Lars-inge Karlsson, Bengt Hallström och Glenn Nilsson är tre av dem som träffas regelbunde­t för att bygga Lelångenba­nan i modell.
Bild: Kenneth Eriksson Lars-inge Karlsson, Bengt Hallström och Glenn Nilsson är tre av dem som träffas regelbunde­t för att bygga Lelångenba­nan i modell.
 ??  ?? Ett myllrande folkliv på cirkus och nötkreatur­smarknad väster om centralsta­tionen i Uddevalla skildrar sällskapet i sina modeller.
Ett myllrande folkliv på cirkus och nötkreatur­smarknad väster om centralsta­tionen i Uddevalla skildrar sällskapet i sina modeller.
 ??  ?? Med tiden har sällskapet fått ta emot en del andra autentiska föremål från Lelångenba­nans tid.
Med tiden har sällskapet fått ta emot en del andra autentiska föremål från Lelångenba­nans tid.
 ??  ?? Minsta detalj är viktig i byggnader och föremål.
Minsta detalj är viktig i byggnader och föremål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden