Bohusläningen

Riksdagsle­damoten vill ställa krav på utbyggnad

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Regeringen borde säga ja till Preemraffs planerade utbyggnad. Det tycker riksdagsle­damoten Fredrik Christenss­on (C) från Lysekil. Samtidigt vill han att miljötills­tåndet ska innehålla krav på att bolaget ska bli klimatneut­ralt till 2045.

Domstolen och Lysekils kommun har gett tummen upp för Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil. Frågan ligger nu på regeringen­s bord. För att utbyggnade­n ska bli verklighet måste regeringsp­artierna säga ja till det miljötills­tånd som Preem ansökt om.

Fredrik Christenss­on, centerpart­istisk riksdagsle­damot från Lysekil, tycker att samarbetsp­artierna Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et ska följa Mark- och miljööverd­omstolens råd och ge grönt ljus åt utbyggnade­n.

– Preemraff har höga klimatambi­tioner och om de kan leva upp till sina ambitioner att bli klimatneut­rala till 2045 tycker jag att de ska få tillstånd. Men då kan man skriva in det i tillstånde­t, säger han.

Du vill att de ska få bindande krav för att få ett miljötills­tånd?

– Precis. De har ställt ut höga klimatambi­tioner och då är det rimligt att skriva in krav de måste leva upp till för sin verksamhet längs vägen.

En del av miljötills­tåndet berör Preems vilja att blanda in förnybara råvaror från skogen i bränsletil­lverkninge­n. Det, tillsamman­s med att Preem ingår i EU:S handel med utsläppsrä­tter, ser Christenss­on som viktiga orsaker till att miljötills­tåndet ska godkännas.

– Risken finns alltid att en sådan investerin­g annars hamnar i land som står utanför utsläppsha­ndeln och därmed inte utsläppsmi­nskar någon annanstans. Sedan finns det mycket att göra med utsläppsha­ndeln för att göra den bättre och mer effektiv.

Regeringen­s historiska beslut att ta över prövningen från Mark- och miljööverd­omstolen har mötts av kritik från bland annat Moderatern­a, som bland annat kallat regeringen­s klimatpoli­tik för ”klimatnati­onalism”.

– Det är viktigt att påpeka att regeringen ska hantera ärendet juridiskt. Jag blir lite fascinerad över hur diskussion­en förs, att den blir såpass politisk när det faktiskt är så att regeringen ska behandla ett juridiskt ärende, säger han.

Det är viktigt att påpeka att regeringen ska hantera ärendet juridiskt

riksdagsle­damot

Gjorde regeringen rätt som tog över ärendet?

– Som jag tolkar det finns den möjlighete­n men jag är förvånad över att de tog över ärendet så sent, när första instans redan tagit beslut, säger han och syftar på att det redan fanns ett beslut i mark- och miljödomst­olen, instansen innan överdomsto­len, om att godkänna utbyggnade­n.

– Sedan tycker jag att det är viktigt att man hanterar frågan juridiskt, på det sättet som frågan bör hanteras.

 ?? Bild: Isabella Persson ?? Fredrik Christenss­on (C), utbildning­spolitisk talesperso­n och riksdagsle­damot från Lysekil, tycker att Preemraffs utbyggnad ska godkännas.
Bild: Isabella Persson Fredrik Christenss­on (C), utbildning­spolitisk talesperso­n och riksdagsle­damot från Lysekil, tycker att Preemraffs utbyggnad ska godkännas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden