Bohusläningen

Bohuslän

-

land omkring 30 ubåtar som ansågs i det närmaste betydelsel­ösa av Alfred von Tipritz, som var chef för den tyska Hochsee flotte. Men ubåten kom att revolution­era sjökriget och göra det till en skådeplats för nya fasor. Under slutet av första världskrig­et hade tyska ubåtar sänkt runt 5 000 fartyg.

Hotet mot Storbritan­niens flotta blev uppenbar och britterna utfärdade en handelsblo­ckad mot Tyskland och Nordsjön förklarade­s som en krigszon. Därefter stoppades neutrala staters fartyg och deras last kontroller­ades.

Författare­n Lars Melkersson

skriver en bok om ubåtskrige­t under första världskrig­et:

– Flera svenska fartyg som trafikerad­e den transatlan­tiska linjen förklarade­s som kontraband och beslagtogs av britterna som förde fartygen till Kirkwall i England, berättar han.

Men en förändring i de stridande flottornas strategier satte senare under kriget än ännu större måltavla på de svenska civila båtarna, som trots kriget ändå seglade ut på Nordsjön.

Tyskland, som 1916 befann sig under blockad och hade svårt att få in vapen och förnödenhe­ter, riktade nu i stället in sig på Storbritan­niens handelsflo­tta. I slutet av året hade man sänkt 1 000 fartyg och hotade på allvar att skära av britternas transportv­ägar. I en motmanöver började då britterna att använda neutrala länders flaggor för att försöka skydda sin handelsflo­tta.

Snart hamnade därför svenska fiske- och fraktfarty­g i periskopen­s kikarsikte.

Den 17 december 1916 lurpassade den tyska ubåten U-83 under Nordsjöns yta och spanande med sitt periskop efter lovligt byte. När den 34 år gamla ubåtschefe­n Bruno Hoppe åt lunch fick han ett meddelande från sin utkik som upptäckt en tremastad skonare som bar svensk flagg.

Hoppe beordrar genast

att ubåten skall gå till ytläge och att man ska gå med full maskin. De tysta elektriska motorerna som används i undervatte­nsläge stängs av och dieselmoto­rerna startas med tryckluft av ubåtsmaski­nisterna. Ubåtsklock­an ringer, och dieselmoto­rn ger ifrån sig en suck innan den börjar dunka taktfast samtidigt som U-83 närmar sig fartyget.

Klockan 12.50 står ubåten framför den fullastade Uddevallas­konaren Niord som avseglat några dagar tidigare från Norge. Bruno Hoppe går ombord barken och ber Niords

 ?? Bild: Robert J Boman ?? En tremastad skonare av samma typ som Uddevallas­konaren Niord som sänktes på Nordsjön av U-83 den 17 december 1916. Alla sju besättning­smedlemmar ombord överlevde sänkningen.
Bild: Robert J Boman En tremastad skonare av samma typ som Uddevallas­konaren Niord som sänktes på Nordsjön av U-83 den 17 december 1916. Alla sju besättning­smedlemmar ombord överlevde sänkningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden