Bohusläningen

Misshandla­de sin sambo – man döms till fängelse

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286

En kvinna larmade SOS mitt i natten efter att ha blivit misshandla­d av sin sambo. I panik hade hon gömt sig själv och sin son på vinden för att undkomma sambon. Mannen som har flera domar bakom sig döms nu till fängelse i Uddevalla tingsrätt.

Det var strax före klockan 03.00 en natt i augusti som SOS fick ett samtal från en skärrad kvinna i Hunnebostr­and.

Under samtalet säger kvinnan att hon just misshandla­ts och hotats till livet av sin sambo och att hon tagit med sig sin son upp på vinden för att gömma sig.

En polispatru­ll, som

är på plats 20 minuter senare, hittar då sambon berusad i lägenheten samtidigt som kvinnan och barnet tas om hand på vinden.

Enligt kvinnan ska mannen tagit strypgrepp om hennes hals, slagit henne upprepade gånger och bland annat kastat henne in i en vägg. Mannen ska även ha dragit henne i håret över golvet och sagt att han ska döda henne och dra ut hennes tänder.

Kvällen urartade enligt kvinnan efter att några gäster varit på besök. När gästerna lämnade lägenheten ska mannen ha anklagat kvinnan för att vara svartsjuk på en av gästerna och därefter påbörjat misshandel­n.

Sambons version av

händelsen målar en helt annan bild av kvällen. Enligt mannen ska skulden helt och hållet läggas på kvinnan som av svartsjuka attackerad­e honom med en sladd som hon bland annat slog honom över halsen med. Detta ska ha skett då kvinnan varit svartsjuk på en av de kvinnliga gästerna.

Det enda mannen erkänner till är att han knuffat henne i självförsv­ar för att sedan hålla fast henne tills hon lugnat sig. Han nekar bestämt till att ha utdelat något hot eller tagit något stryptag.

Tingsrätte­ns bedömning är att skadorna som fotografer­ats på kvinnans hals, arm och bröst inte kan förklaras genom en enkel ”knuff”. Mannen kunde heller inte själv uppvisa några skador av sladden som han ska ha blivit angripen med.

Mannen, som tidigare

dömts för liknande brott, beskrivs i en personutre­dning som en man med ett kriminellt förflutet och har tidigare dömts till fängelse och rättspsyki­atrisk vård.

Frivården har i ett yttrande skrivit att mannen har ett övervaknin­gsbehov och en antisocial historia med problemati­k kring aggression­er och impulsivit­et.

Mannen har under tingsrätts­förhandlin­gen sagt sig vara i behov av stöd och ställer sig positiv till skyddstill­syn. Men tingsrätte­n anser att då mannen förnekar aggression­sproblem och lägger hela skulden kring händelsen på sin sambo – så är inställnin­gen till stöd och hjälp inte trovärdig, skyddstill­syn är därför uteslutet.

Mannen döms istället till tre månaders fängelse för misshandel.

Dödshotet anser tingsrätte­n inte har kunnat bevisats och mannen frias därför från åtalet om olaga hot.

Enligt kvinnan ska mannen tagit strypgrepp om hennes hals

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden